Kako bi pomogla jednom građaninu Zadra, nezavisna vijećnica Drita Dunatov je njegov problem s legalizacijom iznijela javno na sjednici Gradskog vijeća.

- Neki su napravili malo veće kuće za stanovanje i ne znajući prešli gabaritete od 800 m2, za koje se plaća puna cijena. Sad su došli u situaciju da im Grad sjeda ovršno na jadne mirovine. Je li vas sram što ćete čovjeka od 72 godine dovesti do situacije da se želi ubiti jer ne zna kako će dalje živjeti? Dopustite mu da plati onako kako su platiti mnogi jer su stavili manju kvadraturu i dobili povoljne cijene i popuste, istaknula je vijećnica s Nezavisne liste Enia Meštrovića.

Gradonačelnik Branko Dukić odgovorio je kako su pravila ista za sve.

- Ne znam vrijedi li ovo spominjati kao brigu za malog čovjeka, a koji ima kuću od 800-900 kvadrata. To je kuća kao neboder, no ne ulazim u to. Izlazili smo ususret mnogima za legalizaciju, koja traje već 13 godina, no naravno da se našao netko tko je nadograđivao. Uvjete za plaćanje donijelo je Gradsko vijeće. Meni je bitno da su svi isti. Ne možete nešto što je nelegalno ne platiti ili platiti kao da je riječ o kućici od sto kvadrata, istaknuo je Dukić.

- Ja sam politički nepismena i ne znam sve zakone, ali znam da u toj kući žive tri familije. Gradonačelniče, zašto mu niste dopustili naknadno etažiranje ako nije bio informiran? Zar je moguće da postoji država u kojoj nema zastare na dva zločina, jedan je ratni, a drugi je gradnja vlastitog doma za svoju obitelj, replicirala je Dunatov.

U raspravu se uključio i resorni pročelnik Darko Kasap kojem je ovaj slučaj dobro poznat.

- Poznajem osobno ovog čovjeka i njegovu familiju. Svi imamo pijetet prema socijalnoj situaciji, premda je pitanje možemo li ovu smatrati takvom. Kao i svakoj drugoj stranci dali smo im sve pravne mogućnosti. Pravilnik je donesen 2010. godine i ne možemo ga retroaktivno mijenjati. Pravila su jednaka za sve. Svjesni smo situacije, ali nemamo pravni okvir kako pomoći ovom čovjeku ili drugom u takvoj situaciji. Radi se o objektu površine preko 800, a ne 100 kvadrata, a koji je bespravno izgrađen i u procesu je legalizacije. To su činjenice i tu nema povratka nazad, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.