U Benkovcu je u petak obilježena 32. godišnjica utemeljenja GO HDZ-a, ujedno i pokušaja atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Dan18. ožujka 1990. godine je povijesni datum ne samo za Benkovac, nego i za cijelu državu Hrvatsku. Pokušaj atentata dogodio se neposredno uoči prvih parlamentarnih izbora, tijekom govora dr. Franje Tuđmana na osnivačkom skupu lokalne ogranizacije HDZ-a. Iz gomile okupljenih srpskih nacionalista koji su ometali govor, bacajući kamenje i rafalno pucajući iz automatskog oružja, istupio je Srbin Boško Čubrilović s pištoljem u ruci s nakanom da puca u Tuđmana. Na svu sreću, napadač je spriječen i pištolj mu je oduzet.

Obilježavanju tog datuma u Benkovcu su nazočili brojni stranački dužnosnici: predsjednik Zajednice utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman i savjetnik premijera Andreja Plenkovića Mario Kapulica, predsjednik Županijskog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman Zadarske županije Stanko Batur, predsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta, Šime Mršić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, župan Zadarske županije Božidar Longin i dr. Obilježavanju su se pridružili i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predvođeni UHDDR-a Benkovac.

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić rekao je kako je od događaja prošlo već 32 godine, ali i danas imamo brojne žive svjedoke toga doba.

- Sjećamo se kako su predsjedniku Tuđmanu sugerirali da ne dolazi u Benkovac zbog tadašnje nacionalne strukture i svega onoga što je značilo biti Hrvat u Benkovcu. On je ipak došao sa željom da pokaže da je Benkovac dio Hrvatske. Pobunjeni Srbi su to predosjetili i kanili su to spriječiti, najprije gađanjem jajima i ostalim provokacijama i konačno pokušajem atentata, podsjetio je Bulić.

Istaknuo je i kako je stranka nakon nemira koji su jedno vrijeme vladali među članstvom, danas čvrsta poput Velebita i vrlo dominantna politička opcija na području Grada Benkovca.

Za iduću godinu najavio je izdavanje knjige i projekciju dokumentarnog filma o događajima vezanim uz osnivanje lokalne organizacije HDZ-a i pokušaja atentata na Tuđmana, na kojoj očekuju i samog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Mario Kapulica rekao je kako HDZ neće dati na Tuđmana, kao što on nije dao na hrvatski narod, imajući na umu rečenicu koju je upravo ovdje izrekao prije 32 godine: ˝Ne bojte se braćo, mogu nas napadati, mogu nas i ubiti, ali nad nama vladati neće˝.

Stranački dužnosnici i hrvatski branitelji položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred spomenika dr. Franje Tuđmana i spomen-obilježja palim žrtvama u Domovinskom ratu, uz molitvu odrješenja koju predvodio župnik don Anđelko Buljat.