Pravosudna trakavica oko afere „Ribar", sa zadarskim poduzetnikom Renom Sinovčićem u glavnoj ulozi, konačno bi mogla dobiti epilog, barem onaj nepravomoćni.

„U navedenom predmetu su zakazane rasprave 24.03., 28.03., 01. i 04.04.2022. Za očekivati je da će u tom vremenu biti okončan dokazni postupak, nakon čega idu obrane okrivljenika i donošenje presude", informirao nas je sudac Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu na kojem se vodi suđenje protiv Sinovčića i sedmorice.

Riječ je o poreznicima i čelnicima Nogometnog kluba Zadar koji su uhićeni još 2014. godine, kao rezultat prve Uskokove istrage kojom se istraživala neka predstečajna nagodba. Optužnicom se Sinovčiću stavlja na teret da je u predstečajnoj nagodbi medijske kuće VOX u njegovu vlasništvu, ali i na štetu NK Zadra, sa suoptuženicima nezakonito stekao više od 120 milijuna kuna. Na optuženičkoj klupi uz njega sjede bivši pročelnik Porezne uprave Zadar Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori NK Zadar Novica Erlić i Dalibor Zebić.

Podsjetimo, optužnica protiv osmorice podignuta je 2015. dodine, nakon čega se dvije godine vrijeme kupovalo žalbama do njezine potvrde. Suđenje je krenulo tek 2019. godine, no ubrzo je uslijedio novi zastoj i to zbog zbog pandemije i potresa u Zagrebu koji je oštetio zgradu suda. Ove godine, osam godina od otkrića slučaja, konačno se očekuje donošenje presude za aferu Ribar.