U putničkom terminalu u luci Gaženica okupili su se danas predstavnici četiri dalmatinske županije kako bi od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića preuzeli većinom milijunske ugovore.

Dodijeljenim sredstvima ministarstva sufinancirat će se ukupno 45 projekta izgradnje i rekonstrukcije luka te sanacije pomorskog dobra na područjima Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Od ukupno 57,7 milijuna kuna Zadarskoj županiji ide 21 milijun kuna za 23 projekta. Županijska lučka uprava dobila je ukupno 13 milijuna kuna, i to 4,5 milijuna kuna kuna za uređenje obalnog pojasa luke Drage-Dugovača, 3 milijuna kuna za uređenje dijela obalnog pojasa luke Sukošan, po 2 milijuna kuna za sanaciju obalnog zida u luci Pag i sanaciju luke Sv. Filip i Jakov te 1,5 milijuna kuna za sanaciju lučice Plemići u Rtini.

- Činjenica jest da najveći dio gospodarstva temeljimo na korištenju mora i obale, bilo da je riječ o turizmu, marikulturi, prometu. U tom je kontekstu od izuzetnog značaja kontinuirano ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju luka na našem području, kao i uređenje i sanaciju pomorskoga dobra općenito. Županija ulaže vlastita sredstva, no ona su vrlo skromna jer je riječ o velikim i skupim projektima, stoga bez pomoći ministarstva ne bi mogli ostvariti ovo što imamo danas. Na nama je da kao i dosad kvalitetno osmislimo i pripremimo projekte, istaknuo je župan Božidar Longin.

Osim ŽLU sredstva je dobilo čak 18 općina i gradova u Zadarskoj županiji. To su gradovi Zadar, Pag i Nin te općine Ražanac, Jasenice, Bibinje, Pašman, Preko, Posedarje, Sukošan, Novigrad, Kolan Privlaka, Povljana, Sveti Filip i Jakov, Starigrad, Pakoštane, Pag, Nin i Kali.

Oni su dobili novac za svoje projekte sanacije pomorskog dobra, uređenja šetnica, ali i plaža što je novost u ovogodišnjem financiranju ministarstva.

Na popisu projekata je i dugoočekivana sanacija obalnog zida u Foši za koju je, nakon lani dobivenih 400 tisuća kuna, Grad Zadar danas dobio dodatnih 800 tisuća kuna.

- Nama Zadranima današnji ugovor znači više od samog iznosa. Riječ je o sredstvima kojima će se obnoviti riva u povijesnoj lučici Foša koja zaokružuje gradske bedeme kao dio UNESCO-ove spomeničke baštine. Svi mi danas ostvarujemo preduvjete za stavljanje u funkciju dijela svog obalnog pojasa, ali i preuzimamo odgovornost za brigu o njemu, poručio je gradonačelnik Branko Dukić.

Ministar Butković je istaknuo kako su u trenutku kad je preuzeo ministarstvo, 2016. godine, ovakva ulaganja iznosila 25 milijuna kuna godišnje, da bi se ona do danas popela na 105 milijuna kuna.

- Ovo je nastavak velikog investicijskog ciklusa, ulaganja u luke i rive. Ovo su projekti koji mijenjaju lice i naličje svakog obalnog mjesta i zato zaista trebamo biti ponosni da smo se u velikom investicijskom ciklusu izborili za sredstva koja idu u obnovu riva, luka i lukobrana, istaknuo je Butković na današnjoj svečanosti u Gaženici.