Tko će biti izabran na ravnateljsko mjesto Doma zdravlja Zadarske županije, nije tako jednostavan odgovor kao što bi se zaključilo na prvu. Da to nije političko mjesto, dosadašnja ravnateljica Renata Bek bila bi izabrana na natječaju prošle godine za peti mandat.

Tada je to mjesto trebalo biti dio koalicijske kvote, a sada je, prema svim informacijama koje slažemo, pitanje u kojem je najvažniji odgovor hoće li proći "moj ili njegov čovjek". Figurativno rečeno, taj kriterij se naziva trgovina utjecajem u kaznenom obliku. I nitko ga neće priznati, posebice kad je u pitanju zadarski HDZ koji godinama tako kadrovira.

Po političkom ključu je došla i Renata Bek prije 20 godina, a njime će se i dalje otvarati sva vodeća mjesta kao što je to potvrđeno i nedavnim natječajima za ravnateljsko mjesto AGRRA-e te Zavoda za hitnu medicinu.

Osobito kada postoje neodređeni uvjeti na natječaju kao što je pet godina radnog iskustva u struci, što ne znači da to treba biti zdravstvena struka. Na natječaju za Dom zdravlja u Zadru nije se tražio program i plan kandidata za mandatno razdoblje kao što je primjerice na natječaju za Dom zdravlja u Rijeci koji spada u uzorne ustanove.

Zato ne čudi da se pored liječnika, dr. Bek, dr. Leonarda Vidaića i dr. Velimira Vuk, koji su se javili na taj natječaj, pojavljuju i kandidati po političkoj liniji - kao što je ekonomist Zdenko Jukić ili pravnik Ante Sjauš.

Pripadnik više novih stranaka, Jukić je bio kandidat za ravnateljsko mjesto AGRRA-e, dok se o njegovoj poslovnoj karijeri manje zna. Sjauš je zaposlen u Zadarskoj županiji kao vježbenik 2014. godine da bi danas bio savjetnik (službeničko mjesto) u Odjelu za pomorstvo.

Da ima veće ambicije, pokazuje i njegova prijava za ravnateljsko mjesto Zavodu za hitnu medicinu, od kojeg je odustao jer to je bilo mjesto iz resora koalicijskog partnera.
Na natječaju za ravnateljsko mjesto u Domu zdravlja postaje ozbiljan protukandidat dr. Bek. Odluku će donijeti Upravno vijeće, kako smo neslužbeno doznali, u četvrtak ujutro pustiti "bijeli dim".