Uz komentar "toliko o HDZ-u i njihovoj borbi za zadarske interese" predsjednik Gradske organizacije SDP-a Daniel Radeta objavio je pismo namjere za nekadašnje zemljište HAK-a i pet poslovnih prostora u prizemlju susjedne zgrade, koje je na njegov zahtjev dostavio pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona.

Pismo namjere stiglo je od odvjetničkog ureda Gluić Ninčević kao zastupnika tvrtke LEVEL 10, u suvlasništvu bivšeg rukometnog reprezentativca Ivana Ninčevića koji se nakon sportske karijere bacio u biznis s nekretninama. Prema podacima iz sudskog registra, ovu je tvrtku osnovao 2020. godine zajedno s Marinom Vidakom, Zadraninom prijavljen na adresi u Rusiji te Matkom Novakom iz Zagreba.

LEVEL 10 na Relji bi podigao stambeno-poslovno građevinu, no ističu kako je za realizaciju takvog poduhvata potrebno otkupiti prostore na katu susjedne kuće.

- Na istoj nekretnini, osim Grada Zadra, više različitih fizičkih, osoba u svojem vlasništvu ima i stanove stoga je za realizaciju bilo kakvog financijski opravdanog poslovnog poduhvata potrebno otkupiti i nekretnine u vlasništvu ovih fizičkih osoba, u protivnom nije moguće, zbog prostorno-planskih odredbi, realizirati bilo kakvu ekonomski opravdanu gradnju na navedenim nekretninama. Naša stranka je zainteresirana, s već osiguranim sredstvima financiranja, otkupiti nekretnine u vlasništvu Grada Zadra ukoliko je Grad Zadar spreman uvažiti iznesene činjenice bitne za utvrđenje tržišne cijene predmetnih nekretnina. Imajući u vidu naprijed navedeno, umoljavamo Vas učiniti sve u Vašoj moći da se provede zakonom propisana procedura u kojoj bi naša stranka na tržišnim osnovama, imala ravnopravnu priliku steći u vlasništvo nekretnine u vlasništvu Grada Zadra, a s ciljem realizacije opisanog projekta na dobrobit Grada Zadra i svih njegovih građana, navodi se u pismu namjere koje je stiglo na adresu gradonačelnika Zadra 7. siječnja, nedugo nakon izrade nove procjene.

Podsjetimo, prodaju ovog paketa nekretnina nedavno je stopirala nova većina u Gradskom vijeću, koja želi da taj prostor bude u javnom interesu, pa tako predlažu POS-ove stanove za mlade zadarske obitelji, dječji vrtić, igralište i parking.

Radeti je sporna cijena od svega 850€ za m2 te mu je sumnjivo što je iz materijala izostalo pismo namjere. Smatra kako je sve to povezano s interesima vlasnika jednog od privatnih stanova te navodi kako je na adresi LEVELA 10 prijavljen niz tvrtki, toliko njih da je riječ o "inkubatoru".

- Dužni smo napomenuti kako pismo namjere nije pravno obvezujući akt, te iz tog razloga nije sastavni dio dokumentacije predmeta prodaje nekretnina. Slijedom navedenoga, pismo namjere nikada do sada, pa tako ni ovaj put, nije bilo priloženo kao dio materijala uz prijedlog Odluke za točku Gradskog vijeća, navodi se u odgovoru pročelnika Korone na pitanje zbog čega pismo namjere nije predočeno vijećnicima.

U odvjetničkom uredu Gluić Ninčević iznenađeni su objavom pisma namjere koji je uobičajeni dio poslovne prakse. Javni natječaj je, prema njihovom tumačenju, jedino mjerilo ove situacije.

- Pitanje je tko bi se javio i tko bi dao veću ponudu na natječaj, rekao nam je odvjetnik Šime Ninčević, podsjetivši kako je odluka o natječaju ionako blokirana bez obzira na njihovo pismo namjere.