Sveučilište u Zadru danas je svečano obilježilo  20. godišnjicu postojanja. koju je uveličao i predjednik RH, Zoran Milanović.

Sa  svečanosti  zadarskog Sveučilišta izostao je ministar znanosti radovan Fuchs kojeg je opravadala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Među gostima su bili i  apostolski nuncij Giorgio Lingua, zastupnica Sabina Glasovac, državni tajnici Ivica Šušak i Šime Erlić, v. d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Sandra Bezjak,  te rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta.

- Svi smo ponosni na Zadar, jedno od ključnih središta hrvatske kulture i umjetnosti, grad bogatog stvaralaštva i tradicije, jednu od kolijevki njegovanja našeg jezika, zahvaljujući Zoraniću i Barakoviću. Zadar je jedan od prepoznatljivih simbola Mediterana a njegovo sveučilište zalog trajnog rasta i budućnosti ovog grada, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Predsjednica Rektorskog zbora prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija  pohvalila je napredak Sveučilišta u Zadru, koje se profiliralo kao moderno sveučilište koje ima specifični identitet čuvara humanističkih i društvenih znanosti ali i daleko šire. Župan Božidar Longin podsjetio je kako je u Domu Županije održan sastanak nakon kojega je pokrenuta inicijativa o osnivanju Sveučilišta, dok je 
gradonačelnik Branko Dukić pozdravio je posebice studente.  Mnogi nakon dolaska na studij postanu Zadrani, zaljube se u grad ili partnera, zaposle se i ostanu, ustvrdio je zadarski gradonačelnik.

 

Predsjednik RH Zoran Milanović rekao je kako je  Zadar uvijek bio važan i napredan grad, s posebnom poviješću, u kojem su u 12. stoljeću papu dočekivali s hrvatskim napjevima. Sveučilište je, prema riječima Milanovića,  biser koji treba njegovati i stalno graditi.
- Budite konzervativni, skeptični u onome što stvarno možete. Ovo sveučilište ima svoju posebnost i svoju klasu, ne može i ne mora biti dobro u svemu i ne treba imati preveliku ambiciju. Mi nismo siromašna zemlja, morali bismo više ulagati u visoko obrazovanje, imamo novca za to. U nadi da će ovaj grad i sveučilište dalje napredovati, želim da vas pomaze dobre vijesti, rekao je predsjednik Milanović.

Rektorica Vican osvrnula se ukratko na povijest Sveučilišta i uputila pogled prema njegovoj budućnosti.
- Prije 20 godina oživotvorili smo povijesnu istinu o postojanju visokog učilišta na području Jugoistočne Europe upravo u Zadru i odlukom Sabora RH postali smo obnovljeno sveučilište - Sveučilište u Zadru. Humanističko-društveni korijeni bili su dovoljni za prepoznavanje perspektivnosti našeg Sveučilišta 2002. godine, s novim strateškim ciljevima u novom povijesnom vremenu razvoja Republike Hrvatske. Od tada do danas imamo nove korijene u zdravstvenom području, agronomiji, ekologiji, akvakulturi, geografiji kao interdisciplinarnom području, pomorstvu, teologiji, informatici, navela je rektorica Vican.

Sveučilišnu zajednicu čini 5.500 studenata i 650 zaposlenika, od kojih je 440 u znanstvenom i/ili nastavnom zvanju.

- Sa svim tradicijskim elementima pridružili smo se Europskom prostoru visokog obrazovanja, dosizanju vrijednosti znanja vjerujući da je obrazovanje jedinstveno područje, jer se dotiče svakog čovjeka. Za nas je Sveučilište projekt: kritičkog zagovora i kulture tolerancije; projekt istraživačkih putovanja u timovima, koja uključuju studente; projekt rasadništva znanstvenih istina i vjere da se može učiti na malim sveučilištima i od malih sveučilišta. U našem su zagrljaju svi oni koji se pridružuju takvim stremljenjima, zaključila je Vican.

U povodu 20. obljetnice za višegodišnju suradnju priznanja su dodijeljena tvrtki Tankerska plovidba i Sportskom centru Višnjik. Nagrade su primili direktori Mario Pavić i Denis Karlović.

Svečani ton  protokolu sjednice dali su svojom glazbenom izvedbom  Gudački trio Veljak i sopranistica Nela Šarić.