Ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina još nije potpisao ugovor s dr. Antonijom Šitum Bušić koja je izabrana za specijalizaciju iz pedijatrije s neonatologijom.

- Čekamo da ona razriješi svoj odnos s Domom zdravlja, rekao nam je ravnatelj Bolnice. Na čekanju je i dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravalja Zadar, u kojem je ta ista liječnica 2015. godine dobila specijalizaciju iz pedijatrije a zavšni ispit je trebala položiti u lipnju.

Nakon odluke o izboru specijalizacije, liječnica Šitum Bušić javila se ravnateljici Doma zdravlja kako bi dogovorili raskid ugovor o specijalizaciji.

Prema izračunu to bi koštalo oko 800 tisuća kuna.

- To su plaće i sva davanja koje je doktorica primala dok je bila na specijalizaciji. Ona je svih pet godina morala biti na specijalizaciji izvan Doma zdravlja koji ju je plaćao. Specijalizacije za Dom zdravlja odrađuju po bolnicama i specijalizant ne može biti o ustanovi barem godinu dana kao što je to kada se specijalizacija dobije u bolnici, pojasnila je dr. Bek.

Pravilnikom je određeno da se po završenoj specijalizaciji liječnik se vraća u ustanovu od koje ju je dobio i mora odraditi onoliko vremena koliko je specijalizacija trajala.

- Liječnica je angažirala odvjetnika kako bi s Domom zdravlja sklopila nagodbu oko odštete, kazala nam je kao posljednju informaciju ravnateljica Doma zdravlja.

U ovom neobičnom slučaju, kada je među specijalizacijama pedijatrija najtraženija i dugo traje s obzirom na to da je biraju uglavnom liječnice, Bolnica je na dobitku.

Ona će dobiti zamalo gotovu specijalizanticu i to za odsjek neonatologije koji je u kadrovskom deficitu. Nekako bi bilo logično da i Bolnica sudjeluje u odšteti velikog iznosa kojeg liječnica mora platiti. Mnogi dižu kredit u takvoj situaciji.

Ovo nije jedini slučaj uzimanja kadra između te dvije ustanove, ali je drugi riješen u korist Doma zdravlja. U njemu je ipak ostala liječnica obiteljske medicine s ambulantom u Obrovcu koji inače muku muči s liječnicima primarne zaštite. Iako je primljena na natječaj Bolnice i izabrana odlukom ravnatelja Čuline na Odjelu za transfuzijsku medicinu i to bez specijalizacije, dr. Branka Zubak Marić ipak je odustala. Pacijenti su je molili da ostane, rekao nam ravnatelj Čulina kao i to kako je primljena druga kandidatkinja s tog natječaja.