Okrugli stol pod nazivom "Hrvatsko društvo u vrijeme korona krize - godinu dana poslije" održat će se 1. travnja 2022. od 14 do 16 sati u dvorani PDS-a, u zgradi Rektorata Sveučilišta u Zadru koji se održava u sklopu obilježavanja 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru.

Dvije godine prošlo je od početka pandemije bolesti Covid-19 i uvođenja različitih zdravstvenih, epidemioloških i društvenih mjera u hrvatsko društvo. Nošenje maski, održavanje fizičke distance, COVID potvrde, cijepljenje, ograničavanje mogućnosti okupljanja samo su neke od mjera s kojima se susrelo hrvatsko društvo. Pandemija nas je potaknula na razmišljanja o odnosu osobnih sloboda, odgovornosti prema drugima, o upravljanju i povjerenju koje imamo ili nemamo u institucije sustava, kao i o tome kakvo društvo u budućnosti želimo.

Upravo iz tog razloga, kako bi se analizirala prilagodba hrvatskog društva na situacije koje je prouzročila koronakriza, u ljeto 2020. godine započeo je projekt (Re)building society: A longitudinal study of post-corona social recovery in Croatian general population (ReSPoC), financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost.

Nakon što prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški ukratko prikaže kako smo kao društvo reagirali na pandemiju, odnosno kako ćemo se kao društvo nastaviti razvijati, u raspravi s doc. dr. sc. Svenom Marcelićem i doc. dr. sc. Krešimirom Krolom s Odjela za sociologiju istražit će se kako su iskustva građana Hrvatske tijekom pandemije utjecala na njihov pogled na društvo danas i kakve društvene promjene očekuju u budućnosti.