Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je izrečena presuda bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel (SDP) i suoptuženicima, kojima se na teret stavlja niz koruptivnih djela. Svi su proglašeni krivima, javlja Index.hr.

Lovrić Merzel je proglašena krivom zbog primanja 100.000 eura mita od Žužića, a njezin nećak Dalibor Rožanković da je oprao tih 100.000 eura kupivši stan u Diklu. Merzel je za to izrečena kazna od sedam godina zatvora, u koji je prebačena iz sudnice.

Bivšu županicu USKOK je teretio da je od poduzetnika Željka Žužića 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel također je, po USKOK-ovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji, poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu, čime se njegova tvrtka nezakonito okoristila za oko 4 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5.6 milijuna kuna.
Bivšu županicu USKOK tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te nabavljala hranu za privatne potrebe. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama potrošila 165.000 kuna za privatne troškove hrane, pića i goriva.