Grad Zadar objavio je prijedloge građana za šest mjesnih odbora u projektu KVARTipo, koji će biti raspravljeni do kraja tjedna na tribinama u Ploči, Crnome, Dračevcu, Premudi, Silbi i Olibu. Daleko najviše - 23 - pristiglo ih je za Silbu, za što je žiteljima na raspolaganju 85.000 kuna. Uz pojedine komentare u kojima se spominje da se ne ulaže u infrastrukturu, da je Wifi loš, ili da su nakrivljeni električni stupovi a kablovi vise preko ceste, traži se sanacija deponija koji se nalazi usred mjesta, krpanje rupa na cestama, obnova dječjeg igrališta, postavljanje rasvjete, sanacija plaže, odvodne cijevi, ali i posljedica vožnje traktora.

- Sanacija zidova, vrata i ostalog uništenog prilikom nemarne vožnje traktora. Općenito regulirati vožnju traktora i ostalih velikih vozila na uskim otočnim ulicama. Evidentni su uništeni zidovi, kamene erte i vrata, također i cesta koja je ruinirana i puna rupa a godinama se ne popravlja. Komunalni odjel ne vodi računa ni o slivnim odvodima koji su zatrpani korovom, zemljom i ostalim, kaže jedan mještanin.

Za Mjesni odbor Ploča zaprimljeno je sedam prijedloga. „Ulicu Josipa Basiolija treba asfaltirati jer ne sliči na ulicu", kaže jedan, dok drugi elaborira stanje na Putu Ploča.

„Prvi put u povijesti samostalnosti RH cesta tj. ulica Put Ploča Zadar napokon dobila novi asfalt, bez ijednog zaštitnog kolnika gdje se djeca mogu pobjeći od luđaka koji voze brže nego javnom cestom, a ulica nam glasi za dvosmjernu što je preopasno i dogodit će se zlo/zasad su samo sudari! Kamera fali i gradska rasvjeta da se noću vidi kao i uređenje napuštenih parcela koje su kad uđete u geoportal gradske, a konkretno neki ljudi tvrde da su njihove parcele i zarasle su toliko da je nakaradno i opasno iznad kuća strše te šume strašno! Opasno da dođe do požara, kuća bilo čija može izgorjeti i netko će platiti štetu! Valjda nešto najjeftinije možete iz ovoga izvući i unaprijediti i veću sigurnost donijeti građanima i poreznim obveznicima te ulice", kaže drugi.

U MO Crno traže se asfaltiranje i postavljanje ulične rasvjete preko puta Shellove crpke (iza Supernove), uređenje pristupa i parkirališta uz igralište u mjestu, postavljanje vježbališta na otvorenom te otvaranje vrtićkih jaslica, što bi sigurno premašilo zadani iznos od 35.000 kuna. Iz MO Dračevac predlažu uređenje Ulice sv. Nikole Tavelića, osvjetljenje i uređenje prostora ispred Mjesnog odbora, kod crkve i boćališta te postavljanje zaštitne ograde na nadvožnjaku.

Za Premudu je osigurano 30.000 kuna, a pristigao je samo jedan prijedlog - sadnja stabala crnika, tamarisa i maslina na Krijalu, nakon što je bura polomila borove. Stabla bi trebala biti veća, jer male sadnice unište zimski mrazovi i posolica.

Na Olibu traže betoniranje puteva, postavljanje rasvjete, uređenje zelenila (skraćivanje visokih čempresa), obnova sanitarnog čvora i tuševa na plaži, koji su sada neupotrebljivi, kao i dječjeg igrališta, na koje treba postaviti novi tobogan, ljuljačku i vrtuljak. I jedan originalni prijedlog:

- Čišćenje platoa Stražica i poravnjanje istog, kako bismo dobili područje za prihvat helikoptera.