Spasilački klub Zadar najavio je kako će se ove godine tečaj za spasioce provesti u Zadru od 16. do 22. svibnja. Tečaju za osposobljavanje mogu pristupiti kandidati koji imaju najmanje 18 godina, završili su srednju školu ili su upisali završni razred srednje škole, posjeduju uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, mogu isplivati 400 metara za manje od 8 minuta i roniti 25 metara u daljinu.

Tečaj se sastoji od predavanje i praktičnih vježbi iz spašavanja, prve pomoći te ekologije. Traje sedam dana tijekom kojih sadržava teoretska predavanja i praktičan rad u predavaonici, treninge plivanja i vježbanje tehnika spašavanja na bazenu, simulacije praktičnog rada na plaži te plivanja dvije milje. Nakon uspješno završenog tečaja, polaznici tečaja osposobljeni su za rad u spasilačkim postajama. Njihov rad uključuje spašavanja osoba iz vode, nadzor s nadzorne točke, prevenciju nesreća, djelovanje unutar spasilačkog tima, obavljanje ostalih zadaća unutar spasilačke postaje te pružanje prve pomoći. Uvjerenje o osposobljenosti spasioca vrijedi dvije godine.

U Zadru se testiranje kandidata provodi od 14. travnja do 4. svibnja, svake srijede od 12 sati na plivalištu na Višnjiku. Sve informacije i pristupnica dostupni su na stranicama Hrvatskog Crvenog križa.