U dvorani na Višnjiku krenula je dvodnevna manifestacija Zadarski vinski festival, na kojemu će vinari iz cijele Hrvatske u dva dana ponuditi čak 700 različitih vina. I to nije sve - posjetitelji će moći degustirati likere i gastronomske ponude, uključujući tzv. uličnu hranu, pretežito u modernom konceptu, za što će se pobrinuti eminentni kuhari Braco Sanjin i Saša Began.

Otvaranju manifestacije nazočio je, uz ostale uzvanike, zadarski župan Božidar Longin, i sam vinogradar i vinar.

- To je dio obiteljske tradicije i korijena koji ne smijemo zapostaviti. Iznenađen sam svime što sam vidio, čestitam organizatorima, svima koji su ovdje, lijepo je biti dio priče. Zadarska županija prije prije četiri-pet godina započela je s intenzivnom promocijom naših vinara, nakon čega smo uspješno nastupili i osvajali medalje na brojnim svjetskim i regionalnim natjecanjima. Posebno me veseli koliko smo napredovali u kvaliteti vina, ali i vinograda, jer na kraju se vrhunsko vino može dobiti samo od vrhunskog grožđa, rekao je na otvaranju župan Longin.

Nakon prošlog izdanja u Arsenalu, ovogodišnji festival održava se u Dvorani „Krešimir Ćosić", koja je mogla ponuditi zadovoljavajuće uvjete za ovoliki broj izlagača i posjetitelja. Među brojnim izlagačima su, naravno, brojni zadarski vinari poput Kraljevskih vinograda, Fiolića, Bora, Ker-vina, Masvina, Udruge vinaras i vinogradara Nadin, Degarra, Dražina, Jokić... Od gostiju zamjetan interes izazvao je bivši ministar Tomislav Tolušić, koji je predstavio svoja vina Apolitico.

- Ova manifestacija idealna je prilika da predstavimo ono što imamo, vrhunska crna vina i sve bolja bijela. Očekujem da se prepozna naša ponuda ekoloških vina, koja bi zbog svoje kvalitete trebala naći mjesto na tržištu, kaže vlasnik Ker-vina Tomislav Glavić.

Program u oba dana počinje u 14 i traje do 20 sati. Ulaznice se prodaju na ulazu u dvoranu.