Uoči Dana Zadarske županije, na skupštini u utorak potvrdit će se prijedlozi za laureate koji su već objavljeni u javnosti.

U drugom planu su oni koji su ih predložili, a svakako su zanimljivi prijedlozi koji nisu prošli, kao što je zadarska stanica HGSS-a, pučka drama Paška robinja, posthumno Svetko Perković i Zlatko Košta, itd.

Nagrada za životno djelo posthumno će pripasti Danijelu Telesmaniću Didu. Ista nagrada prošle je jeseni dodijeljena od strane Grada Zadra, a isti je predlagatelj - Danijel Kotlar u ime udruge 7. Domobranske pukovnije koju je Telesmanić vodio tijekom Domovinskog rata. Za Domovinski rat vezana su još dva prijedloga: nagrada koju je dobio pater Ivo Topalović te udruga veterana 7. Domobranske pukovnike.

Patera Topalovića, koji je od 2004. godine vojni kapelan u vojarni Mirko Vukušić u Zemuniku, predložila je udruga branitelja Termiti, točnije Tihomir Bakarić, savjetnik gradonačelnika Branka Dukića.

Predsjednik Udruge veterana 112. brigade Marko Čulina dao je prijedlog za udrugu veterana 7. Domobranske pukovnije.

Među predlagačima su se našle i dvije HDZ-ove županijske vijećnice čiji su prijedlozi, naravno, prošli.

Snježana Jurinić, ali u ulozi predsjednice Sportske zajednice Grada Zadra, predložila je SC Višnjik koji će dobiti nagradu za područje sporta, dok je Nevenka Marinović potrudila se u svom prijedlogu navesti sve zasluge Policijske uprave zadarske za ostala područja društvenog života. Nagradu za sport dobio je i trener Hrvačkog kluba Zadar, Vladimir Menček kojeg je predložio Venci Jurin, voditelj DDD aktiva Kalelarga. Osnovnu školu Vladimir Nazor predložio je načelnik općine Ivan Škara.

Iako su 2005. godine dobili godišnju nagradu Zadarske županije, Tankerska plovidba bit će ponovno nagrađena po prijedlogu Denisa Ikića, predsjednika Županijske gospodarske komore koja je zadarskom brodaru dodijelila svoje priznanje za 65 godina poslovanja.

Klaudija Milin predložila je Miljenka Lisicu i Đanu Bajlo, manje poznate u javnosti, ali priznate stručnjake za terapijski taekwondo.

Višestruko nagrađivana marina, Olive Island Marina u Sutomišćica dobit će i županijsku nagradu prema prijedlogu Marine Marcelić, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu Preko.

Uz nagrade kao javna priznanja daje se novčana nagrada, ali prema pravilima Zadarske županije samo pojedincima.

Iako je bilo prijedloga, među laureatima Zadarske županije za 2021. nema nikoga iz svijeta kulture.