Povjerenstvo za izbor ravnatelja Lučke uprave Zadar (LUZ) na čelu s Radom Fainom, članom Upravnog vijeća otvorilo je prijave po natječaju koji je objavljen nakon naprasnog odlaska Roberta Škifića.

I prije tog čina, a odluka Upravnog vijeća kojeg i dalje vodi župan Božidar Longin, znalo se kako je svoju kandidaturu dao privremeni ravnatelj Đoni Štambuk. Ubrzo se doznalo da se kandidirao i direktor Tankerkomerca, Roberto Motušić, što se povezuje s najavom privremenog preuzimanja Marine Zadar od strane Lučke uprave Zadar. Međutim, nitko nije znao da će Škifić prekinuti svoj mandat nakon šest mjeseci.

Na natječaj su se, kako smo doznali, javili Petar Strmota bivši načelnik policijske i aerodromske policije kojeg je zadarska HVIDR-a predložila svojedobno i za ministra branitelja. Kandidirao se bivši načelnik općine Tkon, Goran Mušćet te pomorski kapetan Antonio Tudorović, također podrijetlom s otoka Pašmana.

Zanimanje i iskustvo pomorca bilo bi najprikladnije za vođenje Lučke uprave, kao što je to slučaj i s ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar, Davorom Škibolom koji je na jednom od prethodnih natječaja bio kandidat za ravnatelja LUZ-a. I prvi ravnatelj LUZ-a Ivica Burić bio je pomorac.

Upravno vijeće Lučke uprave na čelu sa županom Božidarom Longinom, trebalo bi već idućeg tjedna donijeti odluku o tome tko će biti ravnatelj LUZ-a, a ona će, nema sumnje, imati svoje političko temelje.