Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA i Javna ustanova Rera S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-Dalmatinske županije sudionici su dvodnevne manifestacije BIM World Bas-Carbone, koja se održava 5. i 6. travnja u Francuskoj (Pariz). 

Naime, BIM WORLD Bas-Carbone Solutions mjesto je okupljanja ključnih aktera uključenih u ekološku tranziciju građevina i teritorija. To je od 2015. godine nezaobilazno mjesto susreta profesionalaca i zajednica za korištenje BIM-a i digitalne tehnologije u službi izgradnje, nekretnina i urbanog razvoja. Tu je i preko stotinjak izlagača te mnogobrojne radionice i konferencije za sudionike.

Lokalne vlasti, poduzetnici u građevinarstvu, nekretninama, energetici i uslugama zaštite okoliša, okupljaju se sa svrhom pronalaženja najboljih operativnih rješenja, najnovijih inovacija i projekata, kako bi odgovorili na izazove ove tranzicije. Događaj se temelji na novim ekološkim propisima koji se provode vezano za održivost te smanjenje emisije ugljika za sve aktere. Uzimanje ekološke tranzicije i brige u svim fazama izgradnje: od de-karboniziranih komponenti proizvoda do valorizacije održive imovine. Jedan od ključnih ciljeva ove manifestacije je održivo upravljanje izgrađenim naslijeđem prema gradovima bez ugljika.

Ivana Dević, voditeljica projekta iz AGRRA-e i Leonardo Marotta, tehnički direktor iz ARPAE-e također su predstavili projekt GECO2 - Green Economy and CO2 čija provedba je u tijeku (pregled provedbe projekta GECO2 s posebnim naglaskom na pilot aktivnosti Projekta).

S obzirom da projekt GECO2 ima za cilj intervenirati kroz multilateralni pristup na način da oporavi  sposobnost i poveća prilagodljivost na klimatske promjene uspostavom regionalnog sustava za monitoring, koji prikuplja podatke o otpornosti, emisijama  i apsorpciji  stakleničkih plinova uvodeći i promovirajući inovativne politike i tehnike za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena, rezultat sudjelovanja je uspostavljanje novih kontakata, razmjena znanja i iskustva te primjera dobre prakse u borbi protiv klimatskih promjena.  

Više informacija o manifestaciji na: https://bim-w.com/