Javne tribine u sklopu projekta KVARTipo nastavljaju se u ponedjeljak, kada su na rasporedu mjesni odbori Smiljevac i Stanovi.

Za Stanove, kvart u kojem živi i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, stiglo je daleko više prijedloga, njih ukupno 35. Građani bi budžet od 175 tisuća kuna utrošili na razne akcije - od hortikulturnog uređenja te zamjene starih rasvjetnih tijela preko obnove prostorija Mjesnog odbora u Ulici Rine Aras do izgradnje skate parka i vježbališta na prostoru između Interspara i Spectruma.

Dva prijedloga odnose se na postavljanje kamera za nadzor prometa, u ulicama Put Murvice i Hrvoja Ćustića. Osim na jurnjavu građani su ovim putem upozorili i na stanje asfalta na pojedinim dionicama, ali i na opasnost kod stanice za tehnički pregled vozila.

- Zbog prevelike prometne opterećenosti Varaždinske ulice i blizine stanice za tehnički pregled vozila, vozila se nepropisno parkiraju i pozicioniraju na prometnici te svakodnevno izazivaju zastoj na cesti i ugrožavaju sve sudionike u prometu. Svjedoci smo "nedovršene" prometne infrastrukture, a posebno pješačkih prijelaza i nogostupa. Zbog uske ulice i stihijske gradnje ne postoji nogostup koji omogućava sigurno kretanje ulicom pješaka, invalida, majki s kolicima ili skupine djece koja svakodnevno tim putem pješače do škole u blizini, ističe jedan stanar sa Stanova.

Hoće li gradska uprava što poduzeti po tom pitanju, bit će poznato nakon javne tribine zakazane za 11. travnja u 18 sati.

Sat i pol vremena ranije počinje tribina na kojoj će se raspravljati o 14 prijedloga za Smiljevac. Dva se odnose na izgradnju nogostupa od Osnovne škole Smiljevac do crkve sv. Ante. Građani bi, među ostalim, alokaciju od 145 tisuća kuna potrošili na sadnju stabala u Ulici Antuna Barca, a tu su i prijedlozi za uređenje autobusnih stanica, ali i popravak oštećenog usporivača i postavljanje dodatnih ležećih policajaca.

- Zadnjom sanacijom HEP-ovog kabela dio uspornika je uklonjen i nikad nije postavljen novi. Česte su prometne nesreće, mnoge nisu ni evidentirane. Postoji opasnost za sve sudionike u prometu, posebice za najmlađe koji tom ulicom svakodnevno odlaze u školu, navodi jedan građanin u prijedlogu koji se odnosi na Ulicu kneza Novaka Krbavskog na Smiljevcu.

Na dugogodišnji problem u ovom gradskom predjelu upozorio je jedan građanin koji traži saniranje smrada iz centra Odvodnje.

- Mislim da obrazloženje nije potrebno, svima koji prolaze tim predjelom grada poznato je o kojem se problemu radi, istaknuo je u svom prijedlogu koji bi se ipak trebao realizirati van projekta KVARTipo, i to nadogradnjom pročistača koja je u tijeku.