Umjesto u Rovinj, kruzer Azura, kompanije Carnival UK, jutros je pristao u Gaženicu s britanskim putnicima.

- Najavu smo dobili u petak i jutros smo bili spremni za dolazak broda, rekla nam je Rebeka V. Pevec, generalna menadžerica koncesionara Zadar International Port Operation, tvrtke koju je osnovali korporacija Global ports holding.

Zbog te promjene destinacije na ruti krstarenja, prema njezinim informacijama, jako je puno transfera od Gaženice prema Gradu, na Pozdravu sunca jer zbog promjene luke krstarenja nisu stigli rezervirati izlete u okolici. Trebali bi profitirati i zadarski ugostitelji jer to znači da se gosti neće vraćati na brod kako bi objedovali.

U svakom slučaju to je zahvalna klijentela, a prepoznatljivi su jer šetaju po Zadru kao da je ljeto.

 - Prema prvim najavama, kruzeri nam se vraćaju u velikom broju. Još samo da se poveća i broj putnika na njima. Zato smo radosni što se u srijedu nakon 2019. godine vraća Aida i to s 2000 putnika što je rekord na početku nove sezone, navodi menadžerica ZIPO-a.

Kao iskusnu osobu u kruzing menadžmentu pitali smo je ima li kakvih promjena u postkorona putnicima.

- Ima. Pokazala su to najnovija istraživanja Cruise Lines International Association - CLIA. U strukturi gostiju spustila se životna dob na 47 godina, u odnosu na prosjek koji je do sad bio onih koji ulaze u 70-te godine. I ono što je najvažnije, to je da se 60 posto ispitanih putnika koji dođu na neku destinaciju, vraćaju u privatnom aranžmanu. To je dobra prilika za Zadar, kazala je Rebeka V. Pevec.