U četvrtak, 14. travnja na a KVARTipo! javnim tribinama raspravljat će se o zaprimljenim prijedlozima za MO Sinjoretovo i Ričina, za koje je zaprimljeno 11, odnosno 21 prijedlog građana.

Osim sanacije manjih deponija unutar kompleksa zgrada (Ulica Tomislava Ivčića), uređenja izgrađenih nerazvrstanih cesta (Ivana Zadranina i Franka Lisice), uređenja dječjih igrališta te javnih zelenih površina i pješačkih staza, najraznovrsniji i najzanimljiviji su prijedlozi zaprimljeni u kategoriji "ostalo". Tako se tu našao prijedlog za projektiranje sanitarnog čvora i završetak započetog uređivanja okoliša za ŠRC Joso Runjić, rješavanje problema oborinskih voda u ulicama Fra Ivana Zadranina, Mate Ujevića i Krste Hegedušića, postavljanje nove autobusne stanice MO Ričina/MO Smiljevac, izgradnja prilaza za invalide nasuprot Porezne uprave, obilježavanje info tablom važnog arheološkog otkrića (akvedukt), obnova košarkaškog igrališta koji se nalazi s desne strane Ulice Ivana Zadranina...

- Izgradnja košarkaškog igrališta na ovoj lokaciji prije nekoliko godina bila je pun pogodak za stanovnike ove ulice. Igralište je okruženo sa više stambenih zgrada i savršeno se uklopilo u ovu mikrolokaciju. Međutim, sa vremenom su se igralištu sve više "približili" automobili i kante za smeće što je odvuklo zainteresirane sa terena koji je već duže vremena zapušten, napisao je jedan mještanin.

Građani Sinjoretova u jednom su složni. Čak pet od 11 ukupno zaprimljenih prijedloga mještana govore o tome koliko je potrebno uređenje postojećih i izgradnja novih nogostupa u cijeloj ulici Danijela Farlattija zbog sigurnosti svih građana, a posebno djece. Ostatak prijedloga odnosi se na sanaciju dječjeg igrališta, progušćivanje postojeće mreže javne rasvjete i sanaciju manjih deponija. 

- Živimo u jako primitivnom i zapuštenom dijelu Zadra (Ulica Matije Vlačića). Ispred nas su i dva neizgrađena građevinska terena koja su potencijalni izvor zaraze jer su odlagalište svega i svačega tj. različitih vrsta otpada ima i zmija, miševa...Pojedinci tu drže i predmete koji se čuvaju u podrumima, tavanima, garažama ili šupama i time nagrđuju prostor pokraj ulice. Pokušavali smo nešto učiniti na poboljšanju kvalitete življenja u tom dijelu, nakon čega smo izložene vrijeđanjima, neredima, vandalizmima (uništavanju imovine), prijetnjama i zastrašivanjima kako danju tako i noću. To traje duže od 20 godina, ističe jedan mještanin koji smatra da se problem može riješiti dijalogom komunalnih redara i osoba koje žive oko tog prostora. 

Raspoloživa alokacija za MO Ričine je 150 tisuća, a za MO Sinjoretovo 75 tisuća kuna. Koji će prijedlozi građana biti izglasani, saznat će se na javnim tribinama zakazanima u 16:30 (Sinjoretovo) i 18 sati (Ričina).