Ookla®, svjetski lider u testiranju i analizi interneta i tvrtka koja stoji iza Speedtesta®, potvrdila je da od svih mobilnih operatora u Hrvatskoj Telemach postiže najveće 5G brzine downloada i uploada.

Telemachova 5G mreža, najbrža u Hrvatskoj, već je danasdostupna u svim ključnim gradskim središtima u Hrvatskoj - u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru kao i u brojnim manjim gradovima. 5G signalom pokriveni su Istra ivelik dio Primorja, intenzivno se uvodi i na otoke pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku.Zahvaljujući investicijskom ciklusu Telemacha i United Grupe od milijardu kuna, u manje od godinu dana Telemach će najnapredniju 5G tehnologiju dovesti na područje cijele Hrvatske.

„Ponosni smo što uz najbržu 10 Giga optičku mrežu, koju smo lansirali prije više od šest mjeseci, imamo sada i najbržu 5G mrežu. To je rezultat naših ulaganja u izgradnju i modernizaciju mobilne mreže što je prepoznala Ookla na temelju tisuća testiranja koje su pokrenuli korisnici putem Speedtesta.Danas Telemach ima najveći footprint brze 5G mreže te je naša najbrža 5G mreža dostupna za oko milijun hrvatskih građana, a ovaj broj svakim danom raste. Ovo pokazuje koliko smo ozbiljni u namjeri da u Hrvatsku dovedemo stateofthe arttehnologiju i ubrzamo pozicioniranje Hrvatske visoko na digitalnoj karti Europe",izjavio je predsjednik Uprave Telemacha Adrian Ježina te dodao kako istodobno s izgradnjom najbrže 5G mreže, Telemach intenzivno radi na nadogradnji postojeće 4G mobilne mreže kako bi osigurao vrhunsko mobilno broadband iskustvo svim korisnicima.

Zahvaljujući sadržajno i cjenovno najizdašnijoj ponudi na tržištu Telemach donosi korisnicima najveću vrijednost za novac. Telemachovi mobilni paketi uključuju 5G brzine bez dodatne naknade, a nedavno su trajno obogaćeni s dvostruko više gigabajta, uz neograničene minute i SMS-ove. Neovisno o postojanju ugovorne obveze, pakete pod istim uvjetima mogu koristiti novi i postojeći korisnici.

"Na ispravno mjerenje performansi 5G mreže utječe više komponenti. S preciznim testiranjem u aplikaciji i našom globalnom mrežom poslužitelja visokih performansi, Speedtestje na jedinstvenojpoziciji damjeri punu propusnost 5G mreža. Potrošači mogu pouzdano vidjeti kad testiraju 5G vezu u aplikaciji Speedtest, a davatelji usluga mogu točno izmjeriti performanse i kvalitetu 5G mreže svojih korisnika. Zadovoljstvo nam je što smo prepoznali da Telemach ima najveće 5G brzine downloada u Hrvatskoj. To je dokaz njihove izuzetne izvedbeu prvom tromjesečju 2022. na temelju Ookline rigorozne analize testiranja koju su pokrenuli potrošači u suradnji sa Speedtestom", izjavio je Doug Suttles, izvršni direktor Ookle®.

5G mreža donosi brojne pozitivne učinke, između ostalog i kroz ubrzavanje gospodarskog i društvenog razvoja. Implementacija mreže pete generacije donijet će kvalitetan i brzi internet u sve krajeve Hrvatske, što je neophodni korak za digitalizaciju i razvoj cjelokupne ekonomije te podrazumijeva nova zapošljavanja, rast produktivnosti i BDP-a.