U organizaciji Turističke zajednice Općine Vrsi, jučer je na trgu Kolište u centru mjesta održana uskrsna manifestacija „Bokun bublije". 

Glavna i neizostavna namirnica svakog blagdanskog stola je uskrsna pogača koja se u Vrsima naziva bublija. Nitko nije u potpunosti siguran odakle taj posebni naziv vuče korijene, ali sličan je „obliji", kako na otocima nazivaju uskrsnu pogaču.

- Prije pedeset - šezdeset godina proces izrade bublije bio je malo drugačiji. Kako je u kućanstvu živjelo 10-15 ljudi, pravila se jedna velika bublija koja bi znala kisati cijelu noć, zamotana u biljce i druge krpe koje smo imali. Pekla bi se ispod cripnje, peke i svi smo jedva čekali taj dan da se najedemo, objasnila je mlađim generacijama mještanka Milka Nemarić (76).

Sedam vrijednih vrških domaćica izložilo je svoje bublije, a posjetitelji su svojim istančanim nepcima pažljivo i polako degustirali jednu po jednu te u konačnici ubacivanjem žetončića glasali za najbolju. Nakon prebrojanih glasova, pobjedu je odnijela bublija Verdijane Maraš, koja je kao nagradu dobila pekač kruha. Drugo mjesto pripalo je Antoniji Modrić, koja je osvojila blender, a treće mjesto i ručni mikser osvojila je Vesna Perinić - Garova.

- Zahvaljujemo svim natjecateljicama na sudjelovanju i na očuvanju naše tradicije. Vjerujemo kako će ovaj događaj postati tradicionalan i da ćemo iduće godine imati još više prijavljenih. Veseli me činjenica kako su manifestaciji prisustvovali i naši gosti i kako smo im pokazali djelić našeg identiteta, kazala je Rafaela Maraš, direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi.

Nakon ocjenjivačkog dijela programa, zabava je nastavljena uz bublije i besplatno piće te glazbu uživo u izvedbi tria Arta.