U dokumentarnoj seriji Apsurdistan, sinoć prikazanoj na Hrvatskoj televiziji, glavni akteri su bili sa zadarskog područja.

Upravo Petra Žitko, bivša općinska vijećnica Akcije mladih u svojoj priči o Sukošanu, dala je naziv toj emisiji „Prvi red do mora" iza koje  onima koji su je gledali ostaje gorčina. O mešetarima, lokalnim šerifima, lošim planovima te društvenom neradu koji se odražava u fizičkom prostoru - govorio je zadarski arhitekt Nikola Bašić. Njegovi zaključi koje su dijelili i ostali sudionici u emisiji, pokazujući uništenu i otetu obalu te pristup moru, jedinstveni su u mišljenju da smo to sami sebi napravili.

Od toga da su domaći ljudi prodali zemljište, donijeli planove i pustili da se uništi nasljeđe budućim generacijama. I umjesto da se uči na tuđim iskustvima betonizacije obale, ponašanjem magarca, simbolizirao je Bašić ustrajnost na vlastitim greškama.

Javnost šuti, sustav je urušen, nitko ga ne štiti - inspekcije su postale smiješan pojam. Događa se nekretninska erupcija potaknuta turizmom, kako je kazao zadarski arhitekt, a prostor je zauvijek nagrđen megalomanijom.
Lokalna zajednica od tog nema nikakve koristi, ustvrdila je Petra Žitko koja je pokazala Sukošan kao model apartmanizacije podizanjem, kako je rekla, "zgradurina" koje veći dio godinama zjape prazne. Ona je podsjetila i na tipičan slučaj pogodovanja investitorima. Oni sada legalno  grade u zoni blata koju je Zadarska nadbiskupija prodala, a Općina Sukošan pretvorila iz zelene u građevinsku zonu. Najvažnije je biti prvi red do mora, ustvrdila je Petra Žitko, pa ako treba i u moru graditi, kao što je prikazano u najnovijem primjeru  nasipanja mora iz Sukošana.

U Viru, koji se, također nije mogao izbjeći u HTV-om dokumentarcu, uzaludna je bila velika akcija rušenja 100-ne građevina koju je u tom simbolu ilegalne gradnje pokrenula ministrica iz Sanaderove Vlade, Marina Matulović Dropulić. Legalizacija koalicijske vlade „blagoslovila" je stanje u prostoru, a Europska unija dovela je do toga da Dalmacija nestaje na tržištu pranja ili ulaganja viška novaca.