Uskrs označava početak turističke predsezone, a Zadar pretvoren u grad masovnog turizma, još na svojim izlozima u povijesnoj jezgri ima zimsku prašinu. Ona je vidljiva na mnogim, još uvijek zatvorenim poslovnim prostorima. Njihovi korisnici uglavnom su sezonskog karaktera i oni se spuštaju u Zadar da bi pobrali vrhnje u srcu sezone. Trgovine u središtu grada koje to doista jesu i koje rade cijelu godinu, mogu se nabrojati na prste dvije ruke.

Ostali prodaju robu namijenjenu masovnom turizmu i pridonose izgledu Grada bez identiteta. Osim prodajnih prostora tzv. suvenirnica, pekarnica, pizza i  šarenih bombona, lani smo uočili u više gradskih prostora prodaju iste odjeće u trgovinama bez imena, izgledom poluzatvorenih štandova.

Nova trgovina u Ulici Mihovila Klaića

Još uvijek je puno izloga s bijelim papirom ili zatvorenih čak s gipsanim pločama te željeznim rolo- vratima sa smiješnim natpisima tipa - vraćamo se odmah. Neki još traže radnike, drugi prodaju poslovne prostore i prizori povijesne jezgre Zadra, snimljeni na Veliki petak, doista upućuju na mrtvilo gradskog života. U očekivanju navale gostiju prema kojoj su neki oprezni pa su i dalje zatvoreni sa svojom ponudom.

Ne može im se zamjerit s obzirom na to da je na Uskrs bio zatvoren TIC TZ Grada Zadra a brojni turisti nisu mogli ući u dvorište palače Cedulin u kojoj du bili uskrsni ukrasi.

Sve je podređeno turizmu pa tako i „copy paste" mjere za pripremu turističke sezone koje objavljuju iz Odjela za komunalne poslove s potpisom Gradonačelnika. Istodobno, gradske vlasti nisu ničim pridonijeli promjenama u uređenju i izgledu javnog prostora. Svojim propisima uklonili su kozliće, ograničili broj stalaka i vani izloženu robu a svega toga ima po ulicama. Pojam tog ljetnog "vašara" je mjesto nasuprot sjedišta TZ Grada i TZ Županije koje svima, osim "njima", bode  oči kao neprimjerena turistička ponuda na ulazu u Grad.

Vašar na ulazu u Grad

Ništa novog i drugačijeg niti na Kalelargi, glavnoj gradskoj ulici preko koje svi putevi vode na Rivu koja će ovo ljeto biti oskudna promenada jer će veći dio ostati gradilište. - To će biti veliki problem jer se nisu tempirali radovi na jednoj i drugoj rivi na putu prema Morskim orguljama i Pozdravu suncu, ističe bivši gradski vijećnik i predsjednik Udruženja obrtnika Zadra, Mladen Malta.

Zadar još nije spreman za turističku sezonu. Kasni i zamjena kamenih ploča na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića, a u srijedu se službeno otvara Providurova palača. Taj posljednji završeni EU projekt, prema najavama gradske vlasti, podignut će kvalitetu života u Zadru ali i kulturnog turizma.