Kako olakšati život građanima u krizi koju je uzrokovala pandemija koronavirusa, a potom dodatno produbila ruska agresija na Ukrajinu? Pitanje je to zbog kojeg su se danas u Puli okupili vodeći SDP-ovci, na čelu s predsjednikom stranke Peđom Grbinom i zastupnicima u Europskom parlamentu, Biljanom Borzan i Predragom Fredom Matićem.

- Hrvatska može napraviti više kako bi pomogla svojim građanima, ali velik je broj stvari koje se naprosto ne mogu riješiti na razini jedne države, već se moraju rješavati na razini čitave EU. Primjerice, mirovine predstavljaju pitanje koje se rješava na razini države pa smo predložili novi način obračuna mirovine koji bi pratio porast indeksa plaća ili cijena, ovisno o tome što je povoljnije za stanovnike. Tako bi u vrijeme inflacije osigurali da mirovine ne gube na vrijednosti, a u normalnom stanju one bi dobivale na vrijednosti prateći porast plaća. No primjer mjere koju Hrvatska sama ne može učiniti je oporezivanje ekstra profita najbogatijih i ogromnih korporacija koje koriste porezne oaze, kako bi izvlačili novac i tako obogatili one koji već imaju stotine milijardi eura. U tom trenutku važno je naše članstvo u EU koja je samo zajedno jaka. Upravo zato su nam ovakvi sastanci bitni kako naše članstvo u EU ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru, već kako bi sudjelovali, dali hrvatsko viđenje i zajedno donijeli najbolja rješenja. Koliko god bili mali, naš glas se mora čuti, istaknuo je Grbin nakon sastanka o važnosti socijaldemokratskih politika u gospodarskoj krizi.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan naglasila je kako 1% građana svijeta drži gotovo polovicu bogatstva.

- S druge strane, oko 90 milijuna stanovnika u Europi, što je 21 posto populacije, živi u riziku od siromaštva, a 15 posto građana ne može živjeti pristojno od plaće iako radi puno radno vrijeme. Sve te razlike i nejednakosti dodatno su se naglasile i pogoršale uslijed Covid krize i rata u Ukrajini. Upravo zbog toga mi dajemo rješenja kako građanima olakšati život u krizi, odnosno konkretne odgovore kako oni ne bi bili ti koji će podnositi teret krize, nego oni koji imaju novca. Tu prvenstveno mislim na porezna, ali druga rješenja koja će dovesti do toga da se nejednakosti smanje, istaknula je Borzan dodajući kako misle i na ekološku održivost čime bi budućim generacijama ostavili planet kojeg se neće stidjeti.

Dio je to prijedloga strateških mjera koje u Europskom parlamentu priprema Progresivni savez socijalista i demokrata.

- Kolegice i kolege iz stranke danas smo upoznali s tim prijedlozima, zajedno ih raspravili i poboljšali te dobili inpute kako bismo sutra kolegama u Briselu mogli prezentirati stajalište hrvatskih socijalista, istaknuo je europarlamentarac Matić nakon sastanka na kojem su sudjelovali i zadarski SDP-ovci, saborska zastupnica Sabina Glasovac i Erol Gaši kao asistent Biljane Borzan.