U restoranu Kornat održana je još jedna Vinska večer ukusnih specijaliteta, vrhunskih vina Kraljevskih vinograda i odličnih nota maestra za klavirom uz pratnju gitare.

Gosti su uživali u hladnom ribljem pjatu na japanski način koji je predstavljao hommage nagradi koje je vino Rose scuro 2016 osvojilo na OYSTER WINE Contest 2018 natjecanju u Tokyu koje ocjenjuje najbolja svjetska vina koja se sljubljuju sa kamenicama. Vinoljupci u Japanu još osobito cijene i pošip Kraljevskih vinograda, koji je ovom prigodom poslužen uz hladni riblji pjat. Jedna legende kaže kako je nastalo ime POŠIP.

Prema prvom kazivanju, njen pronalazač barba Caparin je rekao kako se ona divlja samonikla loza plela oko grma šipka i "po šipku" se uspinjala ka suncu. Nazvali su je pošipak, a "ak" se s vremenom izgubio."

Uz kozice u tempuri pilo se vino Žilavka, za koju nam je vlasnica restorana Sandra Petričić otkrila da joj je, nakon Pošipa, drugo najdraže vino Kraljevskih vinograda. Savršeno za sva jela od ribe, školjaka i mesa, Žilavka je harmonično vino sa aromama karakterističnim vinogradarskoj breskvi, marelici i limunu.

Ravioli punjeni teletinom "cacia a pepe" posluženi su uz Chardonnay, mirisno svježe vino napravljeno od grožđa dobivenih sa strmih obronaka pozicije Punta Skala koje je raslo u ekstremnim uvjetima. Vino se odlikuje tropskim notama marelice, manga i marelice koje mu daju pun, jak, bogat i trajan okus koji ostaje još dugo vremena nakon kušanja.

Medaljoni lungića slavonske crne svinje servirani su s pireom od jabuke i ljubičastim kupusom, no zvijezda jela bio je Plavac mali najznačajnija hrvatska autohtona crna sorta vina. U "Plavcu" Kraljevskih vinograda dominiraju voćne arome zrelih trešanja i šljiva s elegantnim završetkom.

Večera je zaokružena platom sireva, crnih maslina i slanih badema uz koju je savršeno pristajao nagrađivani Pošip BQ odležan u Barrique bačvama koji najviše šarmira istinske poznavatelje vina. Uz puninu voćnog okusa marelice i smokve, okus je prožet istančanom notom mediteranskog bilja... tekuća slika Mediterana i Dalmacije koje je u Kraljevskim vinogradima dobilo novo lice.

Povijesna priča Kraljevskih vinograda, impresivnog nasada s 300.000 čokota vinove loze, jednog od najvećih u Hrvatskoj, zanimljiva je i duga gotovo devet stoljeća. Na blago položenoj i stalnoj osunčanoj podlozi slikovitih vinograda iznad Petrčana i Punta Skale, danas trsovi daju manje grožđa, ali vrhunske kvalitete, te vina izrazite svježine, mineralnosti i voćnosti.

Restoran Kornat, u kojem je događanje održano, s Kraljevskih vinogradima obilježilo je 10 godina suradnje u kontinuitetu.