Udruga "Eko-Zadar" poziva sve zainteresirane sugrađanke i sugrađane da se u srijedu, 27. travnja pridruže radionici o cijepljenju (navrtanju) biljaka u dvorištu SŠ Vice Vlatkovića. Radionica će trajati od 10:00 do 13:00 sati, a provodi se u sklopu projekta „Zelena transformacija - građanska participacija".

Sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, a govorit će se pretežito o maslini i njenim sortama, alatima i priborima, uvjetima za cijepljenje, podlogama i plemkama. Praktični rad nacjepljivanja obuhvatit će pripremu podloge i plemke, prezentiranje raznih metoda spajanja plemke s podlogom te vezivanje i voskiranje navrtka voćarskim voskom. Nakon obavljenog nacjepljivanja, sudionici će naučiti i kako dodatno zaštititi navrtak te kako ga njegovati. Radionicu provodi Dražen Travica, volonter s dugogodišnjim iskustvom u području uzgoja, cijepljenja i orezivanja biljaka.

- Cijepljenje ili navrtanje oblik je nespolnog (vegetativnog) razmnožavanja biljaka. Cijepljenjem se spaja jedna živa biljka s dijelom druge žive biljke (pupom, grančicom, dijelom stabljike) i one, tako spojene, nastavljaju zajednički rasti. Njime se postiže vjerno prenošenje svojstava matične biljke pojedine sorte stoga je ono dobra metoda očuvanja sorata autohtonih i tradicijski uzgajanih na našem području, a ujedno i doprinos očuvanju biološke raznolikosti, rekla je Danira Travica iz udruge „Eko-Zadar".

Broj sudionika nije ograničen! Sve zainteresirane za praktični dio radionice, u slučaju da posjeduju voćarski nož za cijepljenje, organizatori mole da ga ponesu sa sobom.

- Ovim putem najavljujemo i sljedeću aktivnost projekta - predavanje o samoniklom jestivom bilju zadarskog područja koje će se održati u svibnju, ističu iz Udruge "Eko-Zadar".

Projekt „Zelena transformacija - građanska participacija" financiran je u iznosu od pet tisuća kuna od strane Zadarske županije, Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku.