Nova zgrada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar doživjela je istu sudbinu kao i većina velikih infrastrukturnih projekata koji su naišli na velike razlike između aktualnih cijena građevinskih radova i ranije rađenih procjena vrijednosti.

Ponuda najbliža iznosu od 30 milijuna kuna, koliko je iznosila procjena za novu školu, stigla je M-P-Betona koji je zatražio 41,2 milijuna kuna. Ova solinska tvrtka nedavno je dobila posao na dogradnji Doma kulture Benkovac, a ovim bi projektom ušla i u administrativno središte Zadarske županije.

Iznosom im je bliska ponuda zagrebačke tvrtke Hidro Eko Futura koja u Zadru već radi na prenamjeni Doma za odgoj djece i mladeži na Voštarnici. Treća ponuda stigla je od zajednice zadarskog i splitskog Lavčevića kojima za isti posao treba čak 53,8 milijuna kuna. Za usporedbu, nešto manje je koštala osnovna škola na Novom Bokanjcu, no ona se gradila od temelja zajedno sa sportskom dvoranom, dok je kod nove Medicinske škole riječ o rekonstrukciji postojećeg objekta.

Svakako je to više od ukupne vrijednosti cijelog EU projekta, koja iznosi 48,8 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna povučeno iz EU fondova. S EU novcima Medicinska škola je dobila i striktne rokove u drugoj polovici 2023. godine koja se sve više bliži, a na natječaj se za 14-mjesečne radove dugo se čekalo. Ravnateljica škole Anita Basioli nada se kako će uspjeti skupiti sredstva kojim bi ga zaključili.

- Sad čekamo da prođe žalbeni rok pa ćemo razmišljati dalje, rekla nam je ravnateljica škole čiji je sadašnji prostor u nekadašnjoj vojarni Franka Lisice već odavno nedostatan.

Prema viziji zadarskog AB Foruma, na mjestu nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma na Relji trebala bi se urediti nova i suvremena škola koja bi odgovarala njihovim potrebama.