Izaslanstvo Trnavskog samoupravnog kraja predvođeno zamjenikom župana Marekom Neštickyem u povodu obilježavanja Dana Zadarske županije boravilo je u službenom posjetu Zadarskoj županiji. Sa slovačkom regijom koja sjedište ima u gradu Trnavi Zadarska županija je 2008. godine sklopila Sporazum o međunarodnoj regionalnoj suradnji.

U Domu Zadarske županije primili su ih župan Božidar Longin i predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić sa suradnicima, uz nazočnost direktorice Turističke zajednice Zadarske županije Mihaele Kadije i predsjednika Županijske gospodarske komore Denisa Ikića.

Jedna od tema sastanka je bila uspostava kulturne i obrazovne suradnje te nastavak daljnjeg regionalnog povezivanja u sektorima turizma. Župan Longin izvijestio je goste o velikom broju slovačkih turista koji su ovoga ljeta posjetili Zadarsku županiju te iskazao uvjerenje da se kvalitetna suradnja između dvije prijateljske regije može proširiti i na brojna druga područja, prvenstveno kroz razvoj gospodarske suradnje.

Slovačko izaslanstvo upoznalo je domaćine s osnovnim podacima o svojoj regiji. Položaj Trnavskog samoupravnog kraja koji graniči s Austrijom, Češkom i Mađarskom otvara im dobre mogućnosti za realizaciju projekata prekogranične suradnje.

Na sastanku je zaključeno da je dodatni razvoj suradnje moguć i u drugim gospodarskim sektorima poput auto-industrije, ekološke poljoprivrede, pčelarstva te ulaganja u turističke projekte. Dogovoreno je da će se, s ciljem dodatnog razvoja suradnje, tijekom ove godine nastojati organizirati B2B poslovni forum gospodarstvenika iz dviju prijateljskih regija.