Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT sljedećeg tjedna u Zadru organizira obilježavanje Tjedna Europe. Europski tjedan se obilježava svake godine u svibnju, a ove godine u Zadru kreće u utorak 3. svibnja, kada će se u Centru kreativne industrije u 12 sati organizirati okrugli stol na temu „Život znanstvenika i Europska unija". Događanje je usmjereno na popularizaciju znanosti kod srednjoškolaca i studenata kroz moderirani razgovor sa znanstvenicima iz različitih područja i polja znanosti. Izgleda li život znanstvenika kao život dr. Baltazara iz istoimenog animiranog crtanog filma ili pak ne, saznat će svi oni koji poprate ovo događanje, a to će moći tako da popune obrazac za prijavu.

- Svi mi imamo predrasudu da se radi o ekscentričnim osobama s kuštravim frizurama, no to su osobe koje imaju svoje hobije, paralelne karijere, poslovno se razvijaju. Pozvali smo znanstvenike u različitim fazama razvoja znanstvene karijere, od docenta do redovitih profesora, te ćemo s njima pričati o tome kako izgleda život znanstvenika, najavila je danas na Radiju 057 Marija Dušević iz ZADRA nove.

U srijedu će Europa Direct Centar Gradskoj knjižnici darovati publikacije koje građane informiranju o njihovim pravima u Europskoj uniji, koje će se s info pulta GKZD moći podići bez vraćanja. Na vatrogasnoj vježbi u TN Zaton nazočnima će se također dijeliti prigodne publikacije.

Finale je u ponedjeljak na Narodnom trgu, kada se u sjećanje na znameniti govor Robert Schumana obilježava 9. svibnja, Dan Europe. Na obilježavanju će sudjelovati učenici Gimnazije Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, koji su ambasadori Europskog parlamenta, učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića građanima će mjeriti šećer i tlak, a svi koji se tamo zateknu moći će nešto i prezalogajiti.