Dvodnevni program 24. međunarodnih Dana masline završen je danas Maslinarskim marendinom na Narodnom trgu. Nakon dvije godine stanke zbog koronavirusa poznata gastropriredba ponovno je oživjela, uz pripremu obroka u humanitarne svrhe, nastup mažoretkinja i klape Diadora

Varivo od leće, slanutka i orza, tradicionalno jelo još iz liburnskih vremena, za ovu prigodu pripremili su poznati chefovi Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Renato Kraljev i Mirko Poljak. Sav prihod od jela, kao i od ravnokotarskih vina koja su se točila uz štand, doniran je Ligi protiv raka za kupnju popratnih uređaja za linearni akcelerator koji stiže u OB Zadar.

Počasne gošće događaja bile su članice Dragonboat kluba Zadar, udruge koja u svom veslačkom klubu okuplja žene koje su preboljele karcinom dojke i njihove prijatelje. Među onima koji su došli kušati varivo zanimljivo je bilo vidjeti supružnike Zdravka i Višnju Peveca, koji su najavili svoj novi poslovni uzlet i povratak u Zadar.

Dan ranije održan je glavni program Dana maslina na kojima su odabrana najbolja ulja. Od 113 zaprimljenih uzoraka najbolja su bila ulja OPG Koruna Stojka Suraća u kategoriji otvorenih ulja Neven Kovačića iz Omiša u kategoriji pakovina.

Svečanom otvaranju i proglašenju najboljih prethodio je edukativni dio programa - praktična nastava o precjepljivanju maslina. Metodu "pod koru" demonstriro je Željko Ražov, "na klin" Ante Lulić poznatiji kao Kum Ante, a "navrtanje pomoću aku bušilice" Ivan Serdarević. Ova metoda pobudila je najveće zanimanje maslinara jer je za mnoge potpuna novost. Priznanje Dr. sc. Ante Medin" za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu zaslužio je dr. sc. Mario Bjeliš, priznanje "Stanko Ožanić" uzorni maslinar Srećko Romić, Maslinarsko srce Filip Mandičić te Zlatno maslinarsko pero Mirta Milas

Predsjednik organizacijskog odbora Dana masline Benito Pucar rekao je kako će se i svi uzorci preostali nakon ocjenjivanja donirati Domu sv. Frane u Zadru.