Iako je pročelnik za graditeljstvo i prostorno uređenje Darko Kasap više puta najavljivao kad će prijedlog najnovijih izmjena Prostornog plana Grada Zadra ugledati svjetlo dana, to se još nije obistinilo.

Posljednja najava je bila za travanj kad je Plan trebao izaći na javni uvid.  S obzirom na situaciju kod ugovorenog izrađivača Plana, bilo bi vrlo nezahvalno davati nove najave. 

Grad je taj posao lani ugovorio sa Zavodom za prostorno uređenje, županijskom ustanovom koja ima kadrovskih problema s obzirom da imaju samo dvije urbanistice. Jedna vodi Županijski plan koji je dobio prednost zbog usklađivanja s mjerama strateške studije zbog čega su i izmjene županijskog plana u izradi već godinama a najave o tome kad će se naći na javnom uvidu, također su se pokazale deplasirane.

Druga urbanistica Zavoda koja vodi i mora staviti potpis na gradski plan otišla je na porodiljni, izvijestio nas je ravnatelj Stjepan Gverić. On prije 10-ak dana nije znao hoće li tražiti zamjenu ili kako će riješiti vođenje posla oko izmjena PP Grada Zadra za koje su i veljači zavodu stizali novi zahtjevi iz Grada. Činjenica je da u Zadru ima ovlaštenih urbanista na prste jedne ruke.

Iz Odjela za prostorno uređenje na isto pitanje imaju jednostavnije kadrovsko rješenje. Urbanistica koja radi na županijskom planu koji je dobio prednost, nakon toga će se prebaciti na gradski plan!?

Tko je doveo do takve situacije, odgovora nema s obzirom da se Plan stalno mijenja i mijenja... To je proces, tako to tumače naručitelji najnovijih izmjena iz Grada.

Gradsko vijeće donijelo je krajem 2020. odluku o petim izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Zadra prvenstveno zbog novih zahtjeva u turizmu.

Zastoj na izbacivanju predloženih izmjena urbanističkih planova, o čemu smo također pisali, mogao bi se pokrenuti već idućeg tjedna kad će na javnom uvidu biti UPU... ali bolje da ne navodimo povjerljivu informaciju iz nadležnog odjela Grada.