Krajem siječnja 2020. godine započeli su radovi na uređenju obalnog pojasa u luci za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača koji bi se trebali završiti ovog ljeta.

Županijska lučka uprava Zadar i Općina Pakoštane nositelji su investicije od 24,6 milijuna kuna s PDV-om, a procijenjeno vrijeme izvođenja radova je 15 mjeseci.

Lučko područje u kojem se izvode radovi obuhvaća dio luke za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove.

Dio luke namijenjen za obavljanje linijskog pomorskog prometa (operativni dio luke) predviđen je na sjevernom dijelu uvale. Na spomenutoj poziciji planira se realizacija privezne obale u smjeru sjeverozapad-jugoistok, duljine 3 metara, privezni gat za obostrano pristajanje, kod kojeg je unutrašnja obala duljine 45 metara te vanjska pristanišna obala. Na operativnom dijelu luke predviđen je prihvat plovila u javnom putničkom prometu, plovila opskrbe te većih izletničkih plovila, doznajamo iz Županijske lučke uprave.

Na istočnom dijelu uvale predviđen je dio obale za komunalni vez.  Planirana je izgradnja 47 komunalnih vezova za brodice dužine do 8 m, 29 vezova za brodice dužine do 9,5 m, odnosno sveukupno 76 komunalnih vezova, informacija je ravnatelja Davora Škibole.

On dodaje kako je na tom dijelu, ispod postojeće javne ceste prema moru, planirana mjesna riva, kao javni prostor od posebnog značaja za mjesto Drage.

Tehnički, duljina mjesne rive iznosit će 280, a širina će biti tri metra, dok bi na istočnoj strani bio zeleni pojas širine dva metra.

Novom uređenju luke Drage prethodilo je strojno uklanjanje postojeće obale i mulova. Potom se strojevima kopao rahli materijal pod morem te zajedno s nasipavanjem kamenog materijala napravljena je jezgra za novu obaluu prema projektu kojeg izvodi PGP iz Zagreba.

Na suprotnom kraju uvale privezana je flota jedrilica koja čeka izgradnju i otvaranje Marine Drage s 200 vezova.

Zadarska županija po natječaju ugovorila je koncesiju na 20 godina za luku nautičkog turizma sa zajednicom ponuditelja, tvrtkom W Razvoj projekta d.o.o. Karlovac i Star Turist d.o.o. Karlovac. Procijenjena vrijednost koncesije luke nautičkog turizma Marina Drage iznosi 63 milijuna kuna.

Otvaranje nove marine na zadarskom području planira se za godinu dana, odnosno u nautičkoj sezoni 2023. kada bi se otvorila nova vrata za Kornate.