U Gaženicu je danas uplovio najveći kruzer u povijesti zadarske luke! Radi se o brodu MSC Fantasia ukupne dužine 333,33 metra, širine 38 metara i gaza od 8,65 metara. Ukupna bruto tonaža broda iznosi 137.936 tona, njegova prosječna brzina je 18 čvorova, a može doseći i brzinu od 23 čvora.

MSC Fantasia ima 18 paluba, od kojih je 14 s putničkim sadržajem.

- Fascinantan je podatak da brod ima visinu od 67 metara što odgovara neboderu s preko 22 kata, ističu iz Lučke uprave Zadar.

Od Rebeke V. Pevec, generalne menadžerice tvrtke Zadar International Port Operation (ZIPO), doznajemo kako je brod porinut 2008. godine. Njegova kuma je legendarna filmska diva Sophia Loren koja je krstila brod u Napulju.

- U to vrijeme, MSC Fantasia je bila najveći brod u MSC floti. Brod je obnovljen u 2019. godini te sada ima kapacitet od 4,363 putnika i cca 1,370 članova posade. Danas je uplovio s nižom popunjenošću putnika, od kojih najviše dolazi iz Italije i Njemačke, te sa 1095 članova posade iz 54 država. Gosti su danas najviše posjetili centar Zadra i Nacionalni park Krka, doznajemo od predstavnice koncesionara međunarodne putničke luke u Gaženici.

MSC Fantasia je za sada najveći brod koji će ove sezone uploviti u Zadar Cruise Port - Putničku luku Gaženica, a osim danas, uplovit će još 7 puta.

- Osim MSC Fantasia, od MSC flote ove godine očekujemo uplovljavanja i brodova MSC Armonia i MSC Sinfonia. Ono što treba naglasiti je da je u rekordnoj 2019. godini bilo svega 6 uplovljavanja MSC brodova, a uz suradnju i direktnu komunikaciju ZIPO-a i GPH sa MSC-om, ove godine znatno povećanje dolazaka i za sada se očekuje ukupno 16 uplovljavanja MSC brodova. Prema posljednjim informacijama, MSC Sinfonia će uploviti 13. studenoga 2022. kao pretposljednji brod ove sezone, istaknula je Rebeka V. Pevec.

Inače, u dosadašnjem dijelu 2022. godine ukupno je na područjima kojima upravlja Lučka uprava Zadar realizirano 24 dolazaka brodova na kružnim putovanjima, od toga 13 na područje putničke luke Zadar (Poluotok), a ostalo se odnosi na putničku luku Gaženica.

- Pristiglo je ukupno 13.624 putnika što je vrlo dobar podatak obzirom da se radi o brojci većoj za 30% u odnosu na cijelu prethodnu godinu, poručuju iz Lučke uprave Zadar koja je ovim povodom objavila i nekoliko fotografija drugih kruzera koje su već ugostili u ovoj godini.