Tko je protukandidat Josipu Klišmaniću na natječaju kojeg je prošlog mjeseca u paketu za zračne luke objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastruktura, to u Zadru nitko ne zna. Čak ni predsjednik NO Željko Ivković ne raspolaže tom informacijom jer je cijela procedura u rukama Države koja je većinski vlasnik.

Ministarstvo je raspisalo natječaj pod istim uvjetima za sve direktore koje je ministar Oleg Butković u travnju dao još šest mjeseci da budu vršitelji dužnosti direktora dok se natječajem ne izabere direktor na mandat. Produženi v.d. mandat dobili su i direktori još tri zračne luke.

U resornom ministarstvu, kako doznajemo, još nisu ni otvorene prijave. Oni provode proceduru natječaja i izabranog kandidata predlažu skupštini u kojoj Ministarstvo ima 51 posto udjela. Kazao nam je to Ivković, dodajući kako Nadzorni odbor s tim nema nikakve veze.

Jer Zračna luka Zadar nije obično trgovačko društvo, već državno poduzeće od posebnog interesa. Nadzorni odbor u kojem su predstavnici lokalne zajednice - Županija, Grad Zadar i Općina Zemunik te Države kao većinskog vlasnika, nadzire poslovanje, prihvaća planove i izvještaje, ali ne odlučuje o tome tko će biti direktor.

U sudskom registru Zračna luka Zadar je društvo s ograničenom odgovornošću za usluge u zračnom prometu, a Josip Klišmanić je upisan kao član uprave od 13. listopada 2021. godine.

Klišmaniću je četverogodišnji mandat istekao 24. prosinca 2021. godine. Država naravno kasni, a za to bi trebala biti odgovorna osoba u NO koja predstavlja Ministarstvo - Nada Brekalo jer je i njoj mandat zamjenice predsjednika NO također istekao na Badnjak 2021.