Na Trgovačkom sudu u Zadru danas je propao pokušaj mirenja između države i Tankerkomerca oko predaje marine, odnosno investicija koje je Tankerkomerc imao u marinu te naknade koju nije plaćao kao nepošteni posjednik. Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Zadru Lidija Vitaljić iskazala je da nema uvjeta za mirno rješenje spora te je sutkinja Ardena Bajlo donijela odluku o njegovoj obustavi.

Prije svega, istaknula je Vitaljić, sporna marina je još uvijek u posjedu Tankerkomerca, oko čega se vodi ovršni postupak a paralelno i pregovori radi provedbe mirne primopredaje. Zahtjev za isplatu ulaganja dospijeva u trenutku predaje posjeda, što znači da zahtjev iz tužbe nije dospio pa se o njemu ne može u ovom trenutku raspravljati, odlučivati ni pregovarati. Sam spor je izuzetno složen i u njemu se treba provesti niz vještačenja kako bi se moglo utvrditi kolika su bila ulaganja kapitala dioničkog društva (ne bivšeg društvenog poduzeća), kolika je amortizacija tih ulaganja.

Od tih ulaganja, ako ih je bilo, treba oduzeti profit koji je društvo ostvarilo kroz vrijeme u kojem je koristilo marinu a nije plaćalo koncesijske naknade, koje su štete nastale na pomorskom dobru, a jesu. U ovom trenutku nije poznato kakvo će stanje marine biti u vrijeme primopredaje, a Tankerkomerc nije ostavio niti poslovnu dokumentaciju na temelju koje bi se uopće moglo ući u bilo kakva vještačenja. Država i društvo više godina vode složene pregovore oko razrješenja brojnih imovinsko-pravnih pitanja koja se odnose na dvije marine, brojne nekretnine i porezne dugove, ali spor vezan za ulaganja ne može biti predmet takvih pregovora.

Zastupnik Tankerkomerca rekao je kako će odustajanjem od mirenja društvo doći u neravnopravan položaj jer će morati predati marinu koja je okosnica njegovog poslovanja i preživljavanja te će ga na taj način ostaviti bez mogućnosti daljnjeg urednog gospodarenja. Prema praksi u sličnim predmetima spor koji se ne mjeri u godinama, već desecima godina pa je mirenje bilo najbolji izlaz za obje strane. Nakon pet godina pregovaranja o cjelovitoj nagodbi u svim sporovima pregovori su u završnoj fazi i očekuje se da bi ta nagodba mogla biti sklopljena ovih dana. Međutim, zbog protivljenja zastupnice države sutkinja je nakon 10 minuta ročišta konstatirala kako nema uvjeta za nastavak postupka.

Ministar Oleg Butković najavio je kako će upravljanje nad marinom preuzeti Lučka uprava Zadar.