"Tjelesno i emocionalno bili smo na udaru pandemije koronavirusa i sada ćemo, nažalost, trpiti i posljedice dugotrajnog stresa bez obzira što situacija nije više toliko kritična. Upravo sada, očekujmo posljedice pada imuniteta, tako da trebamo više činiti na području prevencije raznih bolesti, poglavito kardiovaskularnih, ali i opasnosti od tumora. U svemu tomu posebni značaj ima oprezno i stručno korištenje prirodnih biljnih pripravaka", istaknuo je magistar farmacije Frane Herenda na prigodnom predavanju održanom u srijedu prijepodne u izložbenoj dvorani Kneževe palače u Zadru, o važnosti kontrole stresa u prevenciji kroničnih bolesti.

- Organizator događanja u ciklusu razgovora i susreta s građanima bila je udruga Zadarski pacijent za zaštitu i promicanje prava pacijenata Zadarske županije, kako bi se svi zainteresirani građani i pacijenti bolje upoznali sa zdravstvenim prijetnjama i ostvarivanjem vlastitih prava, istaknula je dr. med Dubravka Finka, predsjednica Udruge.

Premda se predavanje organiziralo istodobno s brojnim događanjima u gradu, okupilo je dobar dio zainteresiranih građana, predstavnika Zadarske županije, Grada Zadra i Lige za borbu protiv raka. Gradonačelnik Branko Dukić sa svojim je suradnicima pohvalio kvalitetu izlaganja, namjere udruge Zadarski pacijent i sve napore koji se čine za zaštitu prava pacijenata.

Izuzetno zanimljivo izlaganje, a kasnije i razgovor s nazočnima, bilo je pogodno i razumljivo i za stručnjake, ali i sve obične građane koji su iskusili negativne posljedice koronavirusa ali i cijelog okruženja u protekle dvije godine. Konkretno i praktično, bilo je puno činjenica i savjeta oko toga što zapravo čini prevenciju i kako je primjenjivati za sebe i svoje obitelji, ujedno stavljajući naglasak na razumijevanju kako naše tijelo i um reagiraju na ugroženost od bolesti i stresa hormonalno, fiziološki i izravno na psihički i svakodnevni život, odnosno na zdravstvene probleme pacijenata.

Magistar farmacije Herenda, poznat po svojoj iskrenosti, otvorenosti. ali temeljitoj stručnosti na području fitoaromaterapije medicinskim je rječnikom, ali i onim jasnim i za običnog čovjeka ponudio rješenja za mnoge probleme u terapijama i mogućoj prevenciji.

Herenda je posebno naglasio kako na području raznih pripravaka, biljnih i vitaminskih, valja posebno biti oprezan, obzirom da se zbog marketinških i profitnih razloga na tržištu pojavljuju i nekvalitetni ili neučinkoviti dodaci i pripravci. Postoje razne informacije koje često iskrivljuju odluku o tomu što kupiti ili nabaviti, ne vodeći računa o tomu kakve će posljedice biti u konkretnim slučajevima. 

- Valja pravodobno razumjeti kako se kao zemlja i dalmatinska regija, nalazimo na području bogatim prirodnim ljekovitim biljem i plodovima, te iskusnim proizvođačima koji nisu i ne moraju biti skupi ili nedostižni za običnog korisnika, kazao je Herenda.