Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je ispitalo dvojicu državljana Republike Hrvatske (1997. i 1996.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik od 1. prosinca 2021. do 3. svibnja 2022. u Zadru i mjestu pored Zadra, u cilju da se nepripadno okoristi, postupio protivno čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno po prethodnom međusobnom dogovoru s kupcima droga, u više od trideset navrata prodao veću količinu raznih vrsta droga. Osnovano se sumnja da se okoristio za točno neutvrđeni iznos koji prelazi više tisuća kuna.

Podsjetimo, u sklopu policijskog istraživanja izvršena je pretraga doma kojeg 25-godišnji osumnjičenik koristi te je od njega oduzeto oko 3,12 grama kokaina, oko 0,9 grama heroina te oko 3,3 grama marihuane. Preprodaju droge vršio je u pojedinačnim količinama od 0,68 do 50 grama prema krajnjim kupcima.

Također, sumnja se da je drugoosumnjičenik 13. travnja 2022., u mjestu pored Zadra, s ciljem da se zajedno sa prvoosumnjičenikom okoristi, dogovorio prodaju droge za drugu osobu čime je neovlašteno posredovao u prodaji tvari koje su propisom proglašene drogom.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru je predloženo da se protiv obojice osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.