Zadarsko kazališno ljeto (ZKLJ) prvo je ostalo bez prostora u dvorištu Providurove palače, a sada i bez lapidarija Narodnog muzeja. Jedini je to prostor, donekle izoliran od turističke buke u kojem se posljednjih 10ak godina odigravao program kojeg za iste iznos od niti 300 tisuća kuna priređuje zadarsko kazalište. Međutim, ta ljetna kazališna manifestacije u svom 28. izdanju, po svemu sudeći održat će se u zatvorenom prostoru, čime gubi i smisao naziva Zadarsko kazališno ljeto.

Renatu Peroš, ravnateljicu Narodnog muzeja pitali smo zašto i dobili očitovanje za novu namjenu dvorišta s arheološkim kamenjem koje se rijetko kada koristilo.

"Kao što vam je poznato Narodni muzej Zadar, kojem je osnivač Zadarska Županija više od 20 godina ustupa Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar prostor lapidarija na Poljani pape Aleksandra III i to u potpunosti besplatno. Suočeni smo svakog dana sa novonastalom situacijom po kojoj se od ustanova i Muzeja traži da uprihođuju određeni dio sredstava. Istodobno se smanjuju sredstva za izlagačku djelatnost i za održavanje zgrada. Narodni muzej Zadar stoga da bi ostvario određene prihode koje koristi i za djelomično održavanje hladnog pogona, režije grijanje ali i za popravke i intervencije na građevinama koje koristi kao i za izlagačku i programsku djelatnost uopće treba ostvariti određene prihode. Stoga smo donijeli odluku da za ljeto 2022.g. iznajmimo prostor lapidarija na Poljani pape Aleksandra III za postav gostujuće izložbe, te na taj način ostvarimo dodatna sredstva za neometani rad muzeja.

Kolegama iz Hrvatske Kazališne kuće kojima smo do sada besplatno ustupali navedenim prostor želimo da nađu još bolju zamjensku lokaciju i na taj način oživimo dodatne prostore u našem voljenom gradu. Te im želimo puno uspjeha, napisala je Renata Peroš zahvaljujući novinarki „što brine o kulturnom životu grada" a da ona još uvijek ne zna da ne postoji HKK već HNK. I nije ni istina da je ZKLJ tamo više od 20 godina.

Kako shvatiti potrebu da se zapušteno dvorište pretvori u izložbeni prostor, uz to što se iznajmljuje za svadbeno okupljanje, u Gradu koji je sada dobio toliko izložbenog prostora da ga neće popuniti ni dva Narodna muzeja.

- Lapidarij nam je bio zadnje utočište. Ne znamo gdje ćemo s predstavama ovo ljeto jer nije ih moguće izvoditi u uvjetima u kojima živimo. Moja ideja odavno je bio Kapetanski, ali su se umiješali drugi protagonisti, istaknuo je to jučer na sjednici Gradskog vijeća  ravnatelj HNK Zadar, Renato Švorinić. Istina da je on s tadašnjim pročelnikom Radovanom Dunatovim naručio i dobio idejno rješenje (od Siriusa, op.a) za ljetnu pozornicu. A onda su došli Oni koji su proveli arhitektonski natječaj i onemogućili pobjednika iz Slovenije da izradi projektnu dokumentaciju. Ona će im, moguće je, sada trebati kako bi ljetnu pozornicu prijavili za novu EU financijsku perspektivu, jer Zadar je nema!

Tu je temu otvorila HDZ-ova vijećnica Marjana Bakmaz, ujedno i članica Upravnog vijeća HNK Zadar.

Ona je prije toga na Aktualnom satu pitala za novu namjenu Kapetanskog, da bi se u odgovoru pročelnice Dine Bušić dokazalo suprotno tvrdnji da uređenje tog zapuštenog prostora nije ništa drugo već zaboravljena obaveza komunalnog održavanja. Sada će po pročelnici Bušić to postati polivalentan prostor u kojem će moći održavati i kino Zona.

Gdje će se održavati Zadarsko kazališno ljeto, to pročelnicu za kulturu kao da puno ne brine.