Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja, Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske u suradnji s policijskim službenicima Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Tako se 68-godišnjeg hrvatskog državljanina sumnjiči da je tijekom 2021.godine prodao dva pištolja, koje je nelegalno posjedovao trećoj osobi sa zagrebačkog područja, za iznos od oko 10 tisuća kuna.
Prilikom obavljene pretrage doma i prostorija koje osumnjičeni koristi na širem zadarskom području, pronađeno je i oduzeto 39 komada raznog vojnog streljiva te 2 kilograma rezanog duhana. Tom prilikom su od istog su oduzeta i tri komada vatrenog oružja, kojeg legalno posjeduje.

Nadalje, u sklopu ovog kriminalističkog istraživanja na zagrebačkom području su izvršene pretrage domova i prostorija koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom je kod 64-godišnjaka prilikom pretrage pronađen i oduzet pištolj marke „Beretta", kojeg je nelegalno posjedovao te 31 komad streljiva i jedno pirotehničko sredstvo, dok je kod 62-godišnjeg osumnjičenog pronađeno i oduzeto 28 komada raznog vojnog streljiva te jedna cijev za pušku, neutvrđene marke.

Protiv osumnjičenog 68-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te optužni prijedlozi iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i Zakona o trošarinama.

Protiv druge dvojice osumnjičenih se podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.