Više od godinu dana Odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje nije izašao niti s jednim prijedlogom urbanističkog plana uređenja (UPU), da bi ovih dana izbacili  šest. Posljednji plan je bio izmjene DPU Murvička. A posljednje opravdanje samo jedna osoba koja radi na planskoj dokumentaciji u resornom odjelu.

U uskom hodniku prizemlja gradske uprave, međutim, izložena su samo dva -  Kožino i Punta Skala. Za više očito nema mjesta u obnovljenom hodniku u koji je netko ekonomično nagurao ormare. Međutim, nadležni nisu odgovorili na novinarsko pitanje gdje će biti izloženi ostali planovi. Kako će, kad su ih u uskom hodniku stavili u fascikle ispod prozora da ih građani bolje vide.

Oglasi o javnom uvidu i raspravi nisu objavljeni kao važna informacija za javnost na početnoj stranici Grada Zadra nego tek u Zadarskom listu. Oni koje to zanima mogu ih otkriti u rubrici Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje. Tamo su planovi u digitalnom obliku, što bi također trebalo reći zainteresiranoj javnosti kada se već o tome docira gradskim vijećnicima.

Dan nakon što je pročelnik Darko Kasap na sjednici Gradskog vijeća na ponovljeno pitanje vijećnice Marjana Botić rekao kako je UPU uvale Bregdeti odlukom od prošlog tjedna na javnom uvidu, on se pojavio dan poslije.

To je posljednji plan iz aktualne kolekcije za koju je odluka o izradi donesena 2020. godine. Na javnom uvidu je prvo stavljen plan Kožino - Primorje, zatim IV. izmjene UPU Punta Skala uređenja turističkog uređenja i zone stanovanja. Za taj plan javno izlaganje bit će 18. svibnja u 10 sati, dok će dan ranije biti za Kožino.

Za predložene 3. izmjene UPU vojarne Franka Lisice (koja to nije, već SRC Franka Lisice op.a) i novog kampusa, javno izlaganje plana također će biti 17. svibnja ali u podne.

Javno izlaganje za prijedlog novog UPU Skročini najavljeno je 24. svibnja u 10 sati, kad i za UPU uvale Bregdetti, samo što je poziv zainteresiranoj javnosti zakazan u podne.

Mjesto susreta Velika vijećnica Grada Zadar i prilika da se građani informiraju što im to urbanisti spremaju po traženjima potencijalnih investitora.

Bilo bi poželjno da se s predloženim planovima upoznaju i gradski vijećnici jer oni odlučuju o njihovom donošenju. Da ne bi poslije bilo "nismo znali".