Zbog propalog projekta turističkog naselja s početka 2000-ih, Općina Preko na otoku Ugljanu upala je u dug težak 17,5 milijuna kuna. HDZ-ov načelnik Jure Brižić za Telegram koji je objavio cijelu priču, tvrdi da ga je odlučio plaćati u mjesečnim ratama od po 120.000 kuna. U ovom trenutku to znači da će općinski proračun preko 12 godina biti vezan uz to dugovanje. No, kako se kamate obračunavaju svaki dan, izvjesno je da će taj period, zajedno s financijskom dubiozom za mještane, biti puno duži.

Inače, riječ je o dugovanju iz 2009. koje je tada iznosilo svega 7,5 milijuna kuna. U međuvremenu je naraslo jer se općina zbog duga godinama borila na sudu sa stranim investitorom.

Zanimljivo je da je Preko u međuvremenu ponovno prodalo isto zemljište, ovoga puta za novi turistički projekt. U općinski proračun uplaćeno je nešto manje od 19,5 milijuna kuna, ali dug za prvu propalu investiciju nije vraćen.

Ova bizarna priča počela je kao jedan sjajni projekt hrvatskog turizma. U idiličnoj uvali Prtljug u blizini Lukorana na otoku Ugljanu trebalo je niknuti luksuzno turističko naselje s 2.200 kreveta. Barem je tako bilo najavljeno 2005. godine. Tvrtka Duboko plavetnilo iza koje su stajali austrijski investitori, osim hotela s četiri zvjezdice, planirala je graditi i elitne urbane vile.

Ugovor s općinom Preko sklopljen je još u mandatu HDZ-ovog načelnika Ante Jerolimova, u travnju 2009. godine. Kupoprodajna cijena zemljišta tada je iznosila 4,2 milijuna eura. U ime Dubokog plavetnila prvu ratu od milijun eura uplaćuje njihov poslovni partner, odvjetnik Leopold Specht iz Beča. Zapravo daje Dubokom plavetnilu zajam za početak kupovine. Jerolimov je tada objavio da će cijela investicija biti vrijedna 140 milijuna eura.

Međutim, u idućim mjesecima općina i inozemni investitor sklapaju četiri aneksa ugovora kojima se prolongira plaćanje ostatka kupoprodajne cijene za zemljište na Lukoranu. Kako na kraju cijeli iznos nije isplaćen, ugovor se 31. siječnja 2010. raskida.

Novi krug dogovora uslijedio je u lipnju 2012. godine. Općina i Duboko plavetnilo sklapaju novi ugovor, koji, također vrlo brzo propada. Nakon toga potpuno se raskida i suradnja austrijskih investitora s općinom Preko.

No, ostaje otvoreno pitanje povrata onih milijun eura koji su uplaćeni za zemljište. Duboko plavetnilo odlučuje tražiti svoj novac natrag, ali vrlo brzo potraživanje prepušta samom Spechtu.

On u siječnju 2015. pokreće sudski spor protiv Općine Preko jer je ignorirala njegove zahtjeve za povratom uloženog. Naime, tih milijun eura nije bilo tretirano kao kapara, pa se novac morao vratiti investitoru. To je i sam načelnik Jerolimov potvrdio u svom iskazu na sudu. Izjavio je, naime, da će Općina Preko novac vratiti čim pronađe novog investitora. To se, međutim, nije tako brzo dogodilo, piše među ostalim portal Telegram.hr.

Javnosti je poznato kako je nad tvrtkom Duboko plavetnilo 2012. godine otvoren stečaj na Trgovačkom sudu u Zadru na zahtjev Države. Tvrtka koja je planirala na otoku Ugljanu u općini Preko realizirati projekt izgradnje luksuznoga turističkog naselja, vrijednog više od milijardu kuna, otišla je u stečaj jer nije mogla platiti dug manji od 100.000 kuna.