U Zadru je danas počeo dvodnevni seminar za medije na kojemu će Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj informirati novinare o aktivnostima koje EK provodi kako bi građanima i gospodarstvenicima olakšala ekonomske posljedice i ubrzala oporavak, bez obzira radi li se o utjecaju pandemije, sveprisutnih klimatskih promjena ili ruske invazije na Ukrajinu. Cilj seminara je prenijeti najnovije informacije i razgovarati o ekonomskim pitanjima, vladavini prava, Europskoj godini mladih, Zelenoj tranziciji te mogućnostima regionalnog razvoja

- Nažalost, prije 30 godina bili smo svjedoci ratnih zbivanja u Hrvatskoj pa po možemo lako shvatiti kroz što prolazi Ukrajina. Nadamo se da će invazija stati te da će se Ukrajina brzo oporaviti od ovog rata, rekao je na otvaranju seminara Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Uvodno obraćanje videolinkom je imao Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Istaknuo je kako je Europska unija pokazala zajedništvo u brzom odgovoru na krizu.

- On je ekonomski i politički, a ne vojni, jer Europska unija nije vojni savez. Uvedene su sankcije u većini područja, a ostaje nam još provesti do kraja sankcije oko uvoza plina i nafte, što će biti vrlo skoro. Postoji rašireno mišljenje da Rusija ne pati zbog nametnutih sankcija, no to nije točno, jer je samo u Moskvi zbog odlaska stranih tvrtki ugašeno 200.000 radnih mjesta. Ekonomske sankcije su, uz pomoć Ukrajini u novcu, opremi i oružju, jedini alat koji u ovom trenutku imamo i kojim možemo pokazati Rusiji da se međunarodne norme moraju poštivati, rekao je Stano.

U nastavku seminara u Zadru obrađuju se teme Mehanizma za oporavak i otpornost, DG Reforms, gospodarskih prognoza, budućnosti Europe i sl. Drugog dana u Maškovića hanu održat će se panel „Zelena tranzicija" na kojoj će se govoriti o energetskoj neovisnosti, „plavoj" ekonomiji, sigurnosti opskrbe hranom i sl.