U vrtiću su, ali znaju kako odvajati otpad bolje nego mnogi odrasli. Znaju i pripremiti zdravi obrok te se pritom dobro zabavljati. Kako to izgleda pokazat će nam djeca iz vrtića Ribica u sklopu programa Tanjur pun zdravlja od prvoga dana koji se održava 25. svibnja s početkom u 9 sati, na zadarskom OPG-u Vidaić, u Murvici.

Na drugom izdanju programa, vrtićka će djeca brati domaći špinat te od njega spremiti zdravi smoothie, a naučit će i kako iskoristiti ostatke povrtne i voćne hrane.

„Proizvodimo puno otpada koji vrlo često ne odlažemo na pravi način. Ovim radionicama želimo pokazati djeci kako se otpad koji nastane pripremom hrane može iskoristiti na koristan način, a time pomoći i očuvanju okoliša", kaže odgojiteljica Natali Baljak.

Djeca će tako na zabavan način naučiti kako se radi bioenzim, prirodno sredstvo za čišćenje koje se dobiva od ostataka povrtnog otpada, šećera i vode.

„Veliko nam je zadovoljstvo ponovno ugostiti djecu na našem OPG-u i omogućiti im da se upoznaju sa životom na selu i domaćim, netretiranim povrćem", kaže Matea Vidaić čiji je OPG nedavno dobio i certifikat Proizvodi hrvatskog seljaka koji garantira podrijetlo proizvoda.

Dobre navike se stječu odmalena, korak po korak. Osim što se dobro zabavljaju i fizički aktiviraju u prirodi, mališani kroz ovaj program dobivaju i dijele znanje koje će koristiti kako njima i njihovim obiteljima, tako i okolišu.

Podsjetimo, glavni ciljevi Tanjura punog zdravlja od prvoga dana podučiti je djecu kako posaditi sjeme koje će im sutra biti hrana, prepoznati domaće povrće i voće te im omogućiti što više boravka i aktivnosti na svježem zraku. Kroz četiri dolaska na OPG Vidaić, koji u suradnji s vrtićem Ribica provodi program, djeca se upoznaju i sa svim bogatstvom sezonske hrane karakteristične za naše područje.

„No nisu samo djeca ta koja uče kroz ovaj program, učimo i mi od njih", kaže Natali Baljak koja, kao i svi ostali, jedva čeka vidjeti čime će ih u srijedu, 25. svibnja, iznenaditi mališani.