Plan o plovnom prometu u luci Sali tijekom ljetne sezone je donesen, a Županijska lučka uprava u postupku je ugovaranja provedbe s Plovputom. Radovi na „đigi" ne bi smjeli omesti normalno odvijanje života i turističke sezone u Salima barem danju.

Na negodovanje lokalnog stanovništva, Županijska lučka uprava naručila je studiju koju je izradio profesor Pomorskog fakulteta u Rijeci, Damir Zec, a koja je pokazala moguć suživot nautike i gradilišta lukobrana.

Studija je pokazala da je moguće dvosmjerno uplovljavanje brodovima dužine do 12 metara, širine 4 i gaza 2 i pol metra, ali samo danju. Tako će biti do kraja studenog, kad će plovni put biti slobodan samo za brodove dužine 8 metara, širine 3 metra te gaza metar i pol, najavio je ravnatelj ŽLU, Davor Škibola. Na samom lukobranu bit će oznake kao što će i taj morski put označiti službe Plovputa.

Zahtjevan i kompleksan posao izgradnje lukobrana, koji uz EU udio košta 90 milijuna kuna, time ne bi bio vremenski ugrožen kao ni sezona za koju su zabrinutost izrazili otočani. Ulaganje u lučku infrastrukturu u skoroj budućnosti trebalo bi im donijeti koristi.