Jučer je završeno dvodnevno  započelo obilježavanje 30. obljetnice oslobođenja brda Križ podizanjem hrvatskog stijega. Oslobađanje Križa za Zadrane koji su živjeli u okruženju, to je značilo veliko olakšanje i optimizam za sve što će poslije uslijediti.

Predstavnici branitelja, sudionici akcije i predstavnici lokalne i državne vlasti sudjelovali su na prigodnom skupu na samom brdu Križ. Tadašnji zapovjednici 159. brigade i organizatori akcije Frane Šarić i Ivan Vitanović prisjetili su se ratnih zbivanja tih dana u svibnju 1992. i akcije koja je bila od iznimne važnosti za Zadar i neposrednu okolicu.

Bojnik Vitanović  još jednom je podsjetio na presudan trenutak  za oslobađanje  Krioža. Za uspješno okončanje akcije Jaguar bio pristanak neprijatelja na pregovore.
- Obećao sam ih jamstvo da će im se omogućiti siguran odlazak s osobnim naoružanjem prema Babindubu, na što su i pristali. Od početka do kraja akcije svi su sudionici pokazali veliku motivaciju, spremnost, te iznimnu hrabrost i učinkovitost. Sretan sam i ponosan što sam imao upravo takve suborce, kojima zahvaljujem za hrabrost i doprinos u obrani domovine, kazao je Vitanović.

Skupu na brdu Križ kojeg je Država vratila benediktinskom samostanu Sv. Marije bili  su prisutni izaslanik ministra branitelja, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Branko Hrg, župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, načelnik općine Bibinje Šime Sekula, zapovjednik PU zadarske Anton Dražina i  drugi uzvanici.

Svojedobno se najavljivao i dolazak predsjednika RH Zorana Milanovića, ali organizatori iz Grada Zadra su od njega odustali.