Nije najveći ali je debitant u zadarskom kruzing društvu, tako bi se mogla komentirati informacija da je M/V Marella Explorer 2 jutros prvi puta uplovio u zadarsku luku Gaženica. Uplovljavanje je bilo točno u 8 sati a odlazak je po rasporedu u 18 sati.

Brod je pod zapovjedništvom kap. Richarda Watkinsa uplovio sa 1382 putnika, uglavnom Britanaca, i 666 članova posade iz 38 država.

Kapetam. Watkins je već bio u Zadru s brodom Marella Discovery 2, kada je brod bio privezan u mirovanju (lay-up) tijekom 2020. i 2021.godine. Bilo mu je drago što se ponovno vratio, doznajemo od Rebeke V. Pevec, generalne menadžerice koncesionara ZIPO.
Ona slijedi i običaje u pomorskom svijetu.

Kako je to prvo službeno uplovljavanje ovog broda, održana je tradicionalna izmjena plaketa između broda i luke, odnosno destinacije, kazala nam Rebeka V. Pevec.

Uz nju je na tom ceremonijalu kap.Watkins, hotel direktor Bell Pattamada uime gostiju. Lučku upravu Zadar predstavljao je Marin Slavić, a na razmijene plakate bili su direktor Zara Agent-a Marko Odvitović, brodska agentica Irena Slavić te asistentica operacija Zadar Cruise Port-a Nina Stojak.

Za to vrijeme putnici s kruzera razmili su na sve strane. Uz organizirane izlete za posjetu Ninu, NP Kornati, NP Krka i NP Plitivice, većina putnika odlučila se za organizirane transfere do Grada i individualno istraživanje stare jezgre Zadra.

Vjerujem, s obzirom da su putnici većinom Britanci s broda na kojem nema djece, kako će se to odraziti i na povećanu potrošnju u Gradu, kazala nam je generalna menadžerica ZIPO-a i najavila kako će Marella Explorer 2 uploviti još pet puta u Zadar.

 Tijekom ove sezone to će biti jednom mjesečnom a posljednjeg uplovljavanja broda predviđeno je 15. listopada.

Brod Marella Explorer 2 porinut je 1995.g. kao M/V Century za Celebrity Cruises, i to je bio prvi brod u novoj Century klasi brodova za tu kompaniju.

Također, to je bio brod s kojim se Celebrity Cruises predstavio u Europi krajem 90-ih godina, a s kojim su započela prva krstarenja na europskim itinerarima za tu kompaniju.

Od 2019.g. brod plovi pod imenom Marella Explorer 2 u floti kompanije Marella Cruises.
Marella Explorer 2 ima duzinu od 248m LOA, širinu 32m, gaz 7.6m i teži 71,545 tona/ GT, registriran je u Valletti, Malta.