Gradonačelnik Branko Dukić donio je odluku kojom se djeci iz Ukrajine omogućuje ravnopravan upis u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u ustanove Grada Zadra.

Djeca koja su pobjegla pred ratnim vihorom u vrtiće će se moći upisati pod istim uvjetima kao djeca rođena u Zadru. Iako bi se mogli očekivati problemi oko prikupljanja "papirologije", budući da je u ovom trenutku nemoguće doći do papira i potvrda u matičnoj zemlji, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Joso Nekić kaže kako ih ne bi trebalo biti.

- Svi Ukrajinci koji su ušli u Hrvatsku prošli su standardnu proceduru Ministarstva unutarnjih poslova i Crvenog križa, tako da mogu priložiti podatke o broju članova obitelji i posebnom statusu, prema našem bodovanju. Grad svim ranjivim skupinama pristupa s posebnom pažnjom, a kako su djeca iz Ukrajine sigurno ranjiva skupina, u skladu sa zakonom bit će i pozitivno diskriminirani, kaže Nekić.

Ukrajincima veliku pomoć u snalaženju pružaju njihovi zemljaci koji od ranije žive u Zadru, pa nema sumnje da će im pomoći i u prijavi za vrtiće. Pitanje je koliko njih će na kraju i zatražiti upis u vrtić, jer dio čeka smirivanje situacije i želi se vratiti u Ukrajinu, neki planiraju otići u druge zapadne zemlje, dok treći žele ostati u Hrvatskoj.

- Nama je važno da se oni integriraju i svladaju hrvatski jezik, pogotovo ako su predškolske dobi. Postoje različiti programi, mogućnost polaska vrtića u poslijepodnevnoj smjeni, nadam se da će svi biti zbrinuti, kaže Nekić.