Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Jure Zubčić u priopćenju za medije upozorio je kako je Opća bolnica Zadar zbog propusta svojih službi morala platiti 70 tisuća kuna te usporila radove na zgradi Dnevne bolnice.

- Radovi na zgradi probili su sve moguće rokove. Neki od razloga, kao što su restrikcije u vrijeme epidemije kad je bio ograničen ili u potpunosti zabranjen rad, su potpuno opravdani.

No, kašnjenje radova nema samo opravdane razloge. Prilikom drugog postupka javne nabave Državna komisija za kontrolu javne nabave postupajući po žalbi Lavčević Zadar poništila je odluku zbog osobito bitne povrede postupka javne nabave. Do tog poništenja je došlo jer je Opća bolnica Zadar propustila zatražiti stanje poreznog duga tvrtke Solida d.o.o. Zbog toga je zadarska bolnica morala platiti 70.781,25 kuna troškova žalbenog postupka tvrtki Lavčević d.o.o.

Iznos od preko 70 tisuća kuna je plaćen iz blagajne Opće bolnice Zadar. Za usporedbu, cijena jednog kvalitetnog bolničkog kreveta za pedijatriju je oko 35 tisuća kuna.

Zbog cijelog žalbenog postupka došlo je do odgode donošenja odluke o izvođaču te je početak gradnje odgođen za četiri mjeseca zbog očite pogreške Opće bolnice Zadar. Ipak, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje nije utvrdila da je OBZ dijelom odgovorna za odgodu početka radova zbog navedenog propusta iako je očigledno da je zbog njihovog propusta plaćena kazna.

U ponovljenom postupku ocjene ponuda, po dostavi dokumentacije koju je naložila Državna komisija za javnu nabavu ponovljena je odluka o odabiru tvrtke Solida d.o.o. iz prosinca 2018, te je ugovor sa slovneskom tvrtkom sklopljen 3.5.2019. godine. Tko je odgovoran za propuste u vođenju postupka javne nabave u Općoj bolnici Zadar?, pita se Zubčić.