Iz Turističke zajednice grada Zadra dostavili su rezime ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala koji je trajao od 16. do 21. svibnja.
– Iako je ove godine organiziran u drugačijem, reduciranom formatu, 6. TSWF je bio uspješna manifestacija u svim svojim aspektima. Kao gastronomski festival prvenstveno plave ribe, odnosno jela pripravljenih od te skupine riba iz Jadranskog mora privukao je tisuće posjetitelja, i Zadrana i turista, koji su upravo zbog ukusnih, ali ne i skupih obroka i dobrih pića u šest dana trajanja manifestacije došli na Trg Petra Zoranića, poručuju iz TZ-a.
Od tisuća obroka i čaša pića prikupljeno je ukupno 104 690 kuna koje su u cijelosti namijenjene u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar za potrebe Odjela onkologije Opće bolnice Zadar, te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar za opremanje kulinarskog kabineta.
Organizator manifestacije Turistička zajednica grada Zadra okupila je na ovom projektu čitav niz partnera koji su na različite načine potpomogli i sudjelovali u TSWF. Ipak, najsigurniji i najmarljiviji suradnici, oni koje treba istaknuti na prvom mjestu, bili su učenici zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole te biogradske Srednje škole, budući kuhari i konobari. Oni su s puno entuzijazma i zalaganja pripremali i posluživali hranu i piće te asistirali profesionalnim kuharima. Pod dirigentskom palicom glavnog koordinatora prof. Renata Kraljeva učenici su odradili lavovski posao, a vodili su ih profesori: Mirko Poljak, Josip Vrsaljko, Smiljana Prtenjača, Robert Pinto, Ivan Brdar, Kristina Lončar i Katarina Čučić te iz biogradske Srednje škole Petar Jureško i Marin Banović.
U pripremi jela sudjelovali su restorani: „Kornat”, Trattoria „Mediterraneo”, „Foša”, „Četiri kantuna”, „Maguro”, „Corte”, „Stipe”, kuhinje „Turisthotela”, hotel „Mediteran”, catering „Angelus” i catering „Piazza” te tvrtka „Sushi by A`s Fresh Daily” te njihovi chefovi i kuhari Damir Stoiljković Pjerino, Saša Began, Klaudio Mrkić, Josip Vrsaljko, Robert Pinto, Ivan Bašić i Marin Banović.
Na Gastro pijaci koja je bila otvorena svih dana Festivala svoje su proizvode ponudili: Solana Nin, Paška sirana, OPG-ovi Zoran Jordan, „Pašmanero” Matulić i Damira Režan.
Vina su osigurale zadarske vinarije „Fiolić”, „Degarra” i „Kraljevski vinogradi”, a sponzorski partneri Festivala bili su: „Lagur” „MarFish”, „Mišlov”, „Žuvela” „Cromaris” i tvrtka „Pelagos” koja je donirala pohane inćune i očišćene srdele, „Ožujsko pivo”, „Maraska”, „Kotanyi”, „Nikas”, „Metro”, „Velpro”, „Jamnica”, „Santa”, Tvornica kruha Zadar te „Toyota”.
Voditelji programa bili su novinari Damir Granić i Nikolina Radić, a u glazbenim dijelovima programa sudjelovali su DJ Mate Kokić i DJ Davor Valčić, zatim Đani Stipaničev i grupe „Scifidelity Orchestra” i „Detour”.
Svoj poseban doprinos velikim večernjim feštama 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala dali su članovi Udruge Kualjske ribarske noći i Udruge mladih Puntamika.
Tuna, Sushi & Wine Festival će se, sasvim je sigurno, nastaviti i sljedeće godine. Takav gastronomski event i festival ribe i ribljih jela, s obzirom da povezuje dvije najvažnije gospodarske grane zadarske regije, ribarstvo i turizam, pokazalo se, bez obzira u kakvom formatu bio organiziran, važna je i zanimljiva manifestacija u različitim aspektima, ponajviše u promociji Zadra i njegovog kraja kroz gastronomsku i autohtonu baštinu, jela i proizvode. Humanitarni i edukativni aspekti su nemjerljiva dodana vrijednost, ističu iz TZ-a.