Zelena akcija pokrenula je dobrotvornu akciju kako bis stala u obranu Nikole Tesle i pomogla mu u predanoj borbi za okoliš i prirodu.

Možda ste pomislili da je Nikola Tesla lažno ime koje se koristi da bi se zaštitio identitet ovog čuvara okoliša. Ne, čovjek se stvarno zove Nikola Tesla, ovlašteni je vodič u Parku prirode Velebit i sezonski vodič u NP Paklenica, speleolog pripravnik, imenjak poznatog znanstvenika. Rođen je u Zagrebu, djetinjstvo i mladost proveo je u Parizu, a u Starigrad-Paklenicu, u kuću svoje majke, s obitelji se vratio 2007. godine.

Odmah po dolasku, Nikolu zatiču problemi. Naime, u ožujku 2007. godine, Općina Starigrad dodjeljuje teren tik uz njegovu kuću lokalnom komunalnom poduzeću za gospodarenje otpadom, navode u Zelenoj akciji. Teren smješten između Nikoline kuće i zaštitne šume poduzeće za otpad zatrpava raznim građevinskim i ostalim otpadom te koristi za držanje i pranje kamiona za odvoz smeća. Osim što svakodnevno teška mehanizacija kontinuirano prolazi kraj kuće i ispod prozora Nikoline obitelji, a svoje operacije obavljaju odmah kraj njihove kuće, ujedno uništavaju dvije tisuće metara kvadratnih šume te navoze osam i pol tisuća kubika raznog otpada.

Nikola je uvjeren da se radi o nesporazumu i da sve može riješiti mirno i razumno, kroz predstavljanje svog problema načelniku općine i nadležnom pročelniku, međutim zagorčao mu se proces izdavanja dokumentacije za upis vlasništva, prijava inspektoratu za rad na crno i nezakonite gospodarske djelatnosti poučavanja sviranja gitare djeci lokalnog crkvenog zbora, odbijanje priključenja na vodoopskrbnu mrežu pa sve do kaznenih prijava za navodnu krađu vode (koje su nakon niza godina odbijene sudskom presudom).

Život Nikoline obitelji pretvara se u svakodnevno maltretiranje i iživljavanje od strane lokalnih moćnika - od nemogućnosti da se zaposli zbog kaznenog postupka koji je općina pokrenula protiv njega do vrijeđanja od strane radnika općinskog komunalnog poduzeća. - Zbog "Uvjerenja da se vodi kazneni postupak" protiv mene, imao sam goleme probleme zarađivati za obitelj. Izolirani smo u sredini gdje živim. Malo tko želi sa mnom surađivati i raditi. Živimo od socijalne pomoći i redovno idemo u socijalnu samoposlugu Caritasa Zadarske nadbiskupije, kaže Nikola.

Od 2009. godine, obraća se raznim institucijama - Policiji, Inspektoratu zaštite okoliša, Ministarstvu uprave, Ministarstvu zaštite okoliša, Hrvatskim šumama. Čak i kad uspije dokazati da se otpadom nezakonito i štetno po okoliš manipulira odmah do njegove kuće, čak i kad nadležne institucije narede vraćanje u prijašnje stanje, ništa se ne događa. Zbog 2012. godine putem instituta besplatne pravne pomoći traži sudsku zaštitu i tuži općinu. Iako lokacija nikad nije vraćena u prvobitno stanje, ona je sanirana i komunalno poduzeće je više ne koristi za svoju tešku mehanizaciju. Tesla je kroz godine aktivizma uspio osigurati koliko-toliko zdrav okoliš za svoju obitelj, ali i sve nas. Međutim, sudski postupak je Nikola izgubio i dužan je platiti ogromne i, zbog zateznih kamata, rastuće sudske troškove - 86.000 kuna. Stoga, podržite ovu dobrotvornu akciju i pomozite Nikoli Tesli u daljnjoj obrani okoliša, poručuju iz Zelene akcije.

Zbog rastućih sudskih troškova i troškova ove akcije, cilj je skupiti 100.000 kuna. Donirati možete skeniranjem QR koda ili direktnom uplatom na službeni račun ove dobrotvorne akcije pri udruzi Zelena akcija - IBAN: HR4924840081502026231, poziv na broj: 05-2022, model: HR00, opis plaćanja: Donacija za Nikolu Teslu, SWIFT: RZBHHR2X. Akcija traje od 23. svibnja do 25. lipnja.